De ‘Wegdam Foundation’, hoe lopen de lijntjes nu eigenlijk? 

Op Wegdamnieuws komen vele berichten voorbij over Sierra Leone. De schoolmeubelen van de Petrusschool, de Singer party; Inzamelacties van knuffels, kleding, naaimachines, computers, voetbalkleding en tuingereedschap. Schoolmeubilair, het interieur van de peuterzaal, de schoendoosacties  en ga zo maar door. Maar hoe lopen de lijntjes nu eigenlijk?

Wegdam Foundation komt voort uit de activiteiten van Wegdam Food Link BV, een handelskantoor en investeerder dat vooral actief is op het Afrikaanse continent. Via deze weg komt eigenaar Brian Wegdam in aanraking met bittere armoede, schrijnende situaties, maar ook met lokale mensen die daar wat aan doen. Dit zijn de helden die wij willen helpen in hun strijd tegen armoede en onrecht.

Wegdam Foundation is opgericht om middelen in te zamelen voor ondersteuning van projecten in landen waarin we actief zijn. Financiële hulp en goederen komen direct terecht op de plek waar het nodig is, zonder overheadkosten.

De lijntjes
We Yone Child Foundation in Sierra Leone heeft met de steun van de Wegdam Foundation van Brian Wegdam al veel voor elkaar gebokst. Deze twee stichtingen gaan hand in hand op vele gebieden.  In 2019 is bijvoorbeeld het Wegdam Vocational Institute and Technology opgericht,  om jonge mensen in staat te stellen een toekomst op te bouwen als schoolverlater. Maar ook als meiden op zeer jonge leeftijd zwanger te worden van de straat te houden. Deze doelgroep heeft het in dit arme lang erg moeilijk.
Daar zijn in het verleden vele acties voor opgezet wat naaimachines betreft.

ICS Computers
Deze beroepsopleiding is een tweede kans om dergelijke groepen de hoop en vaardigheden van hun keuze te geven om ondernemer te worden en inzetbaar te worden en effectief bij te dragen in hun gemeenschap, hun vertrouwen en respect te herstellen en tegelijkertijd hun talenten te delen met leerlingen. Eind 2019 rekruteerde We Yone Child Foundation, met financiering en apparatuur van Wegdam Foundation Nederland, meer dan 28 tienermoeders op de afdeling Kleermakerij en kleermakerij en 24 op de afdeling Microsoft Computertraining. Dit met ondersteuning van het Hengeveldse ICS Computers.

Naaimachines en computers gaan de binnenlanden in van Sierra Leone

De programma’s voor het ontwikkelen van vaardigheden bij het *Wegdam Vocational Institute and Technology zijn opgezet om kinderen, vrouwen en meisjes die de school hebben verlaten als gevolg van vroege zwangerschap of gedwongen huwelijken en kinderen in straatsituaties als een tweede kans te versterken met vaardigheden op het gebied van inzetbaarheid.

De reden dat de stichting We Yone Child Foundation zich richt op de ontwikkeling van vaardigheden is omdat vaardigheden kunnen bijdragen aan structurele transformatie en economische groei door de inzetbaarheid en arbeidsproductiviteit te verbeteren en landen te helpen concurrerender te worden.

Vele activiteiten
Ze hebben een vaardigheidstrainingscentrum geopend in de sloppenwijk Freetown van George Brook met kleermakerij en kleermakerij, catering en voedselconservering, kappers en computertraining en 1 centrum in het Karene-district Kamakwie dat zich momenteel richt op kleermakerij en kleermakerij met plannen om nieuwe andere beroepsvaardigheden op te doen. In het Karene-district Kamakwie heeft de Wegdam Foundation een basisschool gefinancierd en opgericht voor 426 kinderen.

In deze vaardigheidscentra trainen ze deze meisjes ook in de vaardigheidscentra om het probleem van de menstruatie aan te pakken door waardige lokaal gemaakte herbruikbare maandverbanden te produceren om meisjes te helpen naar school te gaan, zelfs tijdens hun menstruatieperiode, dit helpt ons gelijke kansen voor schoolmeisjes te creëren en de taboes te doorbreken.

Vele voetbaltenues van verenigingen uit heel Nederland zijn al die kant opgebracht

Santigie Weyone van de We Yone Child Foundation:
“Tegenwoordig heeft het programma zich snel ontwikkeld tot een hub voor de ontwikkeling van jongeren. We treden ook op als dienstverleners waar andere organisaties, zowel lokaal als internationaal, ons contracteren om hun begunstigden op te leiden.
Op zaterdag 29 oktober 2022 studeerden meer dan 52 jonge mensen, gesteund door de Wegdam Foundation, af na twee jaar intensieve training en 6 maanden stageplaatsen bij de opmerkelijke dienstverleners van Freetown om nieuwe vaardigheden te verbeteren, nieuwe relaties op te bouwen en een weg naar geweldige werkgelegenheid te creëren.

Begin 2020 ontvingen we de eerste 40-voets container met meer dan 300 Singer-naaimachines, Singer-onderdelen, tafels, stoffen en accessoires, waaronder computers en accessoires”.