Höfte maart online: Maart roert zijn staart!

Maart roert zijn staart. Menig praatje op straat en bij Marinus Kleinsman vroeger begint met een paar zinnen over het weerLekker weertje he! Ofkoud vandaag hoor!
Zo ook de bekende weerspreukMaart roert zijn staart. Waar komt deze spreuk vandaan en wat betekent hij?

Qua weer kan de maand maart nogal wisselvallig zijn. Op het ene moment lijkt de lente zich aan te dienen en zorgen warmere zonnestralen ervoor dat ook vogels het wat in de bol krijgen en druk aan het fluiten slaan. Dat was in februari wel anders zullen de bouwers van het paasvuur in Hengevelde denken!

Op het andere moment kan die euforie en lentezin echter weer de grond in worden geboord door enkele koudere dagen, soms zelfs met vorst en winterse buien, die dan ook wel ‘maartse buien’ worden genoemd.

Die wisselvalligheid heeft veel te maken met de windrichting. Die komt in maart (en ook april) vaak vanuit het noorden, vanuit Scandinavië of vanaf de Noordzee, en voert dan geregeld dus ook winterse neerslag mee. Die wind kan soms ook stevig zijn, met windstoten tot wel honderd kilometer per uur. De ene week kan men uit de wind nog heerlijk in de zon zitten en de andere week moet men sjaal, handschoenen en muts weer tevoorschijn toveren.

Staart
Kortom: maart roert zijn staart. Net zoals een staart van een koe of paard alle kanten op kan waaien, weet je in maart ook niet altijd wat je qua weer kan verwachten. Of eigenlijk wel: je moet voorbereid zijn op wisselvallig weer. Het kan alle kant op. Die wisselvalligheid blijkt ook wel uit enkele bijnamen van de maand maart: lentemaand, buienmaand, guldenmaand en windmaand.

Dat we ook in april lang niet altijd zeker zijn van echt lenteweer, blijkt uit een andere weerspreuk: april doet wat hij wil.

Het paasvuur is op 31 maart……………..

Klik hier voor de Höfte van maart,

of op het icoontje bovenaan