Buitenlands Wegdamnieuws met Laure Schreijer: “Bij alles wordt er gezegd ‘excuse me,’ ‘please’ en ’thank you’

Foto boven: Golden Gate Bridge, San Francisco

Wegdamnieuws is bezig met een serie over Hengeveldse jongeren, die voor langere tijd in het buitenland verkeren. Vandaag de beurt aan Laure Schreijer!

Wat heb je zoals gedaan sinds je vertrek?
De eerste maand was behoorlijk wennen, je woont bij een gezin in huis die je alleen nog maar op afstand via FaceTime hebt ontmoet, dus je moet elkaar in het begin nog echt leren kennen. Je werkt de hele week door en je kent eigenlijk nog helemaal niks en niemand. Ook de hele dag door Engels praten was in het begin heel erg vermoeiend ook al beheers je de taal wel. Maar als je dan eenmaal je plekje gevonden hebt en andere mensen leert kennen is het echt geweldig.

Uitkijkpunt Battery Spencer bij de Golden Gate Bridge in San Francisco samen met Karlijn

Ik probeer zoveel mogelijk te zien van Amerika als ik kan. In mijn eerste jaar – toen ik in Californië woonde – ging ik regelmatig naar San Francisco en South Lake Tahoe. Daarnaast ben ik inmiddels naar Hawaii, San Diego, Los Angeles, de Big Sur en Yosemite National Park geweest. Nu ik in mijn 2e jaar in New Jersey woon, op 30 min van New York, ga ik daar regelmatig naar toe. Maar er staan nog een heleboel dingen op mijn bucketlist voor de komende 9 maanden.

American Football is een groot ding hier, en zeker ook op de Universiteiten (Samen met Karlijn, Marit en Engla). Berkeley, University of California

Wat maakt het dat je voor dit land gekozen hebt?
Ik denk dat ik vooral voor Amerika heb gekozen, omdat er zoveel mooie en leuke plekken zijn om naar toe te gaan. Het reizen is toch wel een van de leukere dingen aan deze hele ervaring. Daarnaast is het natuurlijk ook en groot voordeel dat ze hier Engels praten.

Wat zijn de grootse cultuurverschillen die je hebt ervaren?
Er zijn best een heel aantal verschillen tussen Nederland en Amerika. Het eerste wat mij opviel waren de fietspaden, die hebben ze hier namelijk bijna niet. Dit komt omdat er eigenlijk helemaal niemand fietst, alles wordt gedaan met de auto of lopend. Mensen komen hier heel erg beleefd over, bij alles wordt er gezegd ‘excuse me,’ ‘please’ en ’thank you’.

De belasting die je betaalt over producten zit hier niet direct bij op, zodra je afrekent bij de kassa komt dat er pas bij, wat natuurlijk erg verwarrend was in het begin omdat je meer moet betalen dan je dacht.

Bodie State Historic Park, een ghost town in Californië met mams!

Als je uit eten gaat, verwachten ze eigenlijk altijd dat je tipt (een fooi geeft), aangezien het personeel in restaurants hier heel slecht betaald wordt, maar dit is iets wat wij in Nederland nauwelijks doen.
Als mensen naar een restaurant gaan, dan wordt alles heel erg gehaast gedaan, je zit dan vaak ook niet langer dan een uur in een restaurant.
Ook mis ik het lekker op een terrasje zitten met wat stokbrood en een wijntje, dat is iets wat ze hier ook eigenlijk niet doen.

De natuur in Amerika is hier heel anders dan in Nederland. Groote bergen en canyons, gigantische bossen, meren, geisers en woestijnen. De natuur hier is heel divers, het is groot, overweldigend en super mooi!

Maar daarnaast zijn er ook al snel een heleboel verschillen per staat. In Californië komen mensen namelijk heel erg vriendelijk over (in de meeste gevallen is dit heel erg nep), maar stel je voor dat je hier met de auto langs de weg komt te staan dan zal er niemand stoppen om je te helpen. In New Jersey/New York zijn mensen veel meer straight to the point wat soms best ‘gemeen’ kan overkomen, maar als je hier met de auto langs de weg komt te staan dan zal bijna iedereen je helpen.

Hier vieren we mijn verjaardag samen met mijn gast gezin en alle au pairs in de regio waar ik woonde in Californië

Hoe ziet voor jou een werkweek er gemiddeld uit?
Ik werk als au pair voor het gezin waar ik woon van maandag tot vrijdag, ik begin om 6.45 uur ’s ochtends en mijn dag eindigt meestal rond 18.30 als we gaan avondeten. Verder is de tijd wanneer ik niet werk – dus in de avonden, weekenden en als de kids op school zitten – gewoon voor mij en kan ik eigenlijk doen wat ik zelf wil.

Samen met 3 andere Au pairs heb ik een road trip gedaan langs de kust van Californië (The Big Sur), hike in Julia Pfeiffer Burns State Park

Wat mis je het meest nu je daar zit?
Natuurlijk mis ik vrienden en familie. Maar daarnaast heb ik hier ook eigenlijk alles wat ik nodig heb :). Ik heb er ondertussen 2 nieuwe families bij en vrienden over de hele wereld waar ik hier alles mee kan delen.

Wanneer ben je vertrokken en wanneer ben je weer terug?
Ik ben op 27 september 2021 vertrokken richting Curaçao met 3 andere meiden die ik op dat moment alleen nog maar kende via whatsapp. Ik heb 2 weken met hen op Curaçao gezeten om hier mijn visum te krijgen voor Amerika. Vorig jaar was er in verband met Covid een travel ban tussen Nederland en Amerika. Mensen met een Nederlands paspoort konden wel bij de Amerikaanse Ambassade op Curaçao een visum krijgen, maar dan moest je wel eerst 2 weken buiten Europa zijn geweest. Heel vervelend natuurlijk :)…. Toen ik mijn visum binnen had, ben ik op 12 oktober 2021 in het vliegtuig gestapt naar Amerika en op 13 oktober kwam ik aan bij het gezin waar ik een jaar heb gewoond en gewerkt in El Dorado Hills, Californië. Zij hadden een tweeling van 5 (2 meisjes). Ik ben bij dit gezin gebleven tot 8 oktober 2022, want toen ben ik verhuist naar mijn nieuwe gezin in Maplewood, New Jersey (zij hebben 2 meisjes van 7 en 10 jaar oud) waar ik zal blijven tot 10 juni 2023. Daarna heb ik nog mijn ‘travel month’ en dan ga ik weer terug naar Nederland.

Mijn ouders kwamen als verassing bij mij op bezoek in Californië (Folsom Lake, El Dorado Hills)

Wat zie je als het meest bijzonder wat je daar hebt meegemaakt?
Ik vind het heel bijzonder hoe je op een hele andere plek je eigen leven kunt opbouwen. Het gezin waar ik bij heb gewoond in Californië en nu hier in New Jersey zijn echt familie, ik heb er eigenlijk gewoon vier nieuwe ‘zusjes’ bij. Je woont een jaar bij een gezin in huis, je leert elkaar super goed kennen! Je vier verjaardagen en feestdagen samen, je gaat samen op vakantie en het is geweldig om te zien hoe veel de kids waar je voor zorgt van je gaan houden en op je gaan rekenen.

Pier 39, San Francisco

Daarnaast bouw je een super goede band op met alle andere au pairs die je hier leert kennen. Zij weten namelijk precies wat je doormaakt, aangezien zij hetzelfde meemaken. Ik heb hier vrienden gemaakt over de hele wereld (Nederland, Zuid-Afrika, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Spanje, Amerika)

Nog WK voetbal gekeken?
Jazeker, een klein beetje van Nederland en van de US

Leeft het WK daar nog een beetje?
Ik weet niet of het overal in de US een groot ding is, maar mijn host mom is een grote voetbal fan dus die kijkt de wedstrijden

Wat wil je verder nog kwijt?
Als je de kans krijgt om voor een bepaalde periode naar het buitenland te gaan dan is dat zeker een aanrader. Dit is zeker een van de beste keuzes die ik had kunnen maken!

 

Een hike in Sly Park Recreation Area, Pollock Pines
Hula girl standbeeld bij de Aloha Tower Marketplace in O'ahu, Hawaii
Op de top van de Diamon Head vulkaan in O'ahu, Hawaii samen met Karlijn
USS Arizona Memorial, Pearl Harbor
Los Angeles County Museum of Art, Urban Lights samen met Hannah
Yosemite National Park