Buitenlands Wegdamnieuws: Lauren ten Heggeler!

Daar zijn we weer! Buitenlands Wegdamnieuws! Een serie over Hengeveldse jongeren, die voor langere tijd in het buitenland verkeren. Deze keer het woord aan Lauren ten Heggeler.

In de gletsjer

Wat heb je zoals gedaan sinds je vertrek?
Ik ben voor mijn studie naar Noorwegen vertrokken op 7 augustus. Ik volg hier mijn minor wat vooral gaat over de Noorse traditie van Friluftsliv. Friluftsliv houdt vooral in het buitenleven en de natuur. Mijn lessen bestaan dan ook uit vissen vangen, vis fileren, hout hakken, een schaap slachten, champignons plukken, kajakken, suppen en verder doen we veel tripjes. We zijn naar de gletsjer geweest, we hebben veel gehiked in de bergen en we gaan nog op zeiltrip. Deze activiteiten worden allemaal gekoppeld aan hoe je het aan kinderen kunt overbrengen en hoe je dit soort activiteiten met kinderen kunt doen. Het is wel school, maar eigenlijk voelt het als een grote vakantie haha. Maar er komen wel examens aan het einde. De school hier duurt nog tot begin december, daarna ga ik met de trein richting het noorden om daar nog wat dingen te doen en daarna terug naar huis. In ieder geval voor kerst terug.

 

Met bijna de hele groep in dry suits voordat we gingen kayakken

Wat zijn verder de grootste verschillen met Nederland/Hengevelde?
Noorse mensen zijn wat meer op zichzelf. Een voorbeeldje, als je met Noorse studenten hebt gezeten een avond en er wordt gedronken dan zijn ze super open en gezellig. Maar als je ze de volgende dag op weg naar school tegen komt zeggen ze geen woord meer. Totdat je gaat hiken. Als je aan het hiken bent, maakt iedereen wel een praatje.

Ondanks dat het zo duur is drinken de Noorse studenten wel super veel. Naar een feest neemt iedereen de eigen drank mee. Vodka met ranja en dan een beetje aanmengen met water bijvoorbeeld. En je moet er niet raar van opkijken als ze per persoon de hele fles wodka leeg hebben op het einde van de avond. De Noorste studenten waarschuwden ons (internationale studenten) ook van tevoren. “Probeer niet op ons tempo mee te drinken want vorig jaar hebben we een ambulance moeten bellen ze dat wel probeerden te doen”.  Opvallend vond ik wel dat niemand rookt hier. Iedereen gebruikt Snus. Snus is tabak in een zakje wat je onder je bovenlip stopt. Zelfs de leraar gebruikt het voor de klas. Hij stopt gewoon even met uitleggen om zijn snuszakje te verwisselen.

Een ander groot verschil is de natuur hier en de traditie van Friluftsliv. Noorse kinderen worden hier echt mee opgegroeid. Je hebt hier bijvoorbeeld kinderdagverblijven en basisscholen die voornamelijk buiten zijn. Dan zit je in het klaslokaal en dan zie je weer 30 kleine kleuters rondrennen in regenpakken als het heel slecht weer is. En het regent nog wel eens hier….

Het laatste grote verschil zijn de eetgewoontes hier. Noren eten 4 keer per dag. Lunch is al vroeg, rond half 12. Dan één keer avondeten rond 16.00 uur en dan later nog een keer avondeten rond 21 uur of 22 uur. Wij komen de Noorse studenten die bij ons in het studentenhuis wonen dan ook bijna nooit tegen in de keuken.

Bergtrip, 3 dagen door de bergen gelopen

Hoe ziet voor jou een week er gemiddeld uit?
Ik zit hier in een studentenhuis samen met mijn hele klas. De klas bestaat uit 15 internationale studenten uit België, Zwitserland, Spanje en Nederland. En er wonen nog een paar Noorse studenten bij. Van maandag tot en met vrijdag heb ik “lessen”. Met om de week ongeveer een tripje. De lessen bestaan vooral uit voorbereidingen op de tripjes en andere dingen die je buiten in de natuur kan doen, zoals kanoën, kajakken en vissen. Tot nu toe hebben we 6 tripjes gehad. Eerst een introductie trip, daarna de kanotrip: met de kano naar een eiland gegaan om daar in hangmatten in het bos te slapen. De gletsjertrip: met een gids over de gletsjer gelopen en met de hele groep in tenten geslapen. De bergtrip: drie dagen lang hiken in de bergen van berghut naar berghut. En de zeiltrip: 2 dagen varen op een zeilboot en slapen in de boot. En de personal trip. Die moest je zelf bedenken en moest in ieder geval bestaan uit minimaal 2 nachten buiten slapen. De personal trip heb ik samen met Gijs gedaan toen hij mij hier kwam opzoeken. We zijn ook nog een week naar een Leirskule geweest, dat is een kamp voor de basisschool waar kinderen allerlei dingen leren over de natuur. En we gaan nog naar een basisschool en kinderopvang kijken.

In de weekenden of wanneer we vrij zijn proberen we met de hele groep leuke dingen te doen. Zoals buiten slapen ergens, een hike of een stad bezoeken bijvoorbeeld.

Een gletsjer trip

Wat mis je het meest nu je daar zit?
Natuurlijk mijn familie en vriendinnen. En het uitgaan in Nederland. Het uitgaan is hier niet te betalen. 10 euro voor een biertje of glaasje wijn. Dan gaat de lol er nog wel een keer af.

Wat zie je als het meest bijzonder wat je daar hebt meegemaakt?
Hmmm, lastige vraag. Ik heb hier al zo veel super gave dingen gedaan. Een van de gaafste dingen was denk ik toch wel de gletsjertrip. We hebben op de gletsjer gewandeld met een gids en in het blauw ijs omhoog geklommen, super gaaf was dat. Verder is Noorwegen gewoon een super bijzonder land. Je hoeft niet te reizen om mooie natuur te zien, want die is overal. Het is ook bijzonder dat je hier overal mag wildkamperen. Je moet gewoon een mooi plekje zoeken en je kan je tent er neer zetten, super gaaf. En scheelt je heel veel geld natuurlijk.

Wat wil je verder nog kwijt?

Dit is het linkje voor mijn polarsteps. Daar staat alles op wat ik gedaan heb:

KLIK HIER

De Leirskule die we bezocht hebben met kinderen uit groep 7/8
De zelf gevangen vis voordat we hem opgegeten hebben

Hieronder nog enkele foto’s: