Buitenlands Wegdamnieuws: Mart Zendman vanuit IJsland

Wegdamnieuws is bezig met een serie over Hengeveldse jongeren, die voor langere tijd in het buitenland verkeren. Vandaag de beurt aan Mart Zendman:
Voor mijn stage voor het ROC van Twente in Hengelo ben ik voor een half jaar gestationeerd in IJsland. Ik doe de opleiding elektrotechniek en zit nu in mijn derde leerjaar. Ik heb gekozen om deze stage in het buitenland af te werken, het bedrijf waar ik stageloop, Rafholt, is het grootste elektrobedrijf van Reykjavik en er werken ongeveer 100 man. Ik maak hier lange werkdagen van bijna 10 uur. Deze week zijn mijn ouders op bezoek om samen met mij mijn 18de verjaardag te vieren, wel heel apart!
Hoe ziet voor jou een werkweek er gemiddeld uit?
 
Langere werkdagen dus zoals gezegd en in het weekend heb ik de tijd om IJsland te ontdekken. Het is een en al wonder of nature, de natuur is hier wonderbaarlijk mooi zoals je hieronder op de foto’s kunt zien.

Wat zijn verder de grootste verschillen met Nederland/Hengevelde?
Het is hier beduidend minder lang licht per dag natuurlijk en wat ook opvalt is dat het een bijzonder schoon land is. Ook echt een groot verschil zijn de prijzen, deze zijn een flink stuk hoger dan in Nederland. Je leeft op een eiland he! Verder, de mensen zijn hier veel vriendelijker en alles gaat hier relaxter. Er is hier namelijk nagenoeg geen criminaliteit hier op IJsland Je kunt de deur gewoon openlaten en spullen laten liggen waar je maar wilt. Ook bijzonder in vergelijking tot Nederland: Hier krijg je warm eten van de zaak tussen de middag!

Ouders Arend en Sandra Zendman waren een weekje over
 
Wat mis je het meest nu je daar zit?
Ik mis het legale bier drinken nu ik net 18 ben geworden! De alcoholgrens is hier namelijk 20 jaar ha ha!
Je kunt het zien van het Noorderlicht van je bucketlist halen?
Ja dit is geweldig! Daar zijn letterlijk geen woorden voor, ook mijn ouders hebben dit met eigen ogen kunnen zien!
 
Eind januari zit mijn stage er weer op en kom ik weer naar Hengevelde.
Dit vliegtuig ligt in Solheimasandur in het zuiden op het zwarte vulkanische strand.