Buitenlands Wegdamnieuws: ‘In mijn ogen leven ze hier veel meer echt samen dan in Nederland’

Terug van weggeweest: Buitenlands Wegdamnieuws! Een serie over Hengeveldse jongeren, die voor langere tijd in het buitenland verkeren. Deze keer het woord aan Femke Essink:
Ik ben 11 november vertrokken en ik zou eigenlijk tot 22 januari reizen, maar heb deze vlucht gecanceld omdat ik toch nog heel graag naar Colombia wilde en ik verder ook geen reden had om al terug te gaan naar Nederland! Al helemaal met alle Coronaregels in die tijd. Ik wil denk ik nog ongeveer 5 weken gaan reizen en dan weer terug naar Nederland.

Wat heb je zoal gedaan sinds je vertrek?
Ik ben sinds mijn vertrek nu naar 4 verschillende landen geweest. Ik ben gestart in Costa Rica, toen over de grens gelopen naar Panama. Van Panama ben ik naar Mexico gevlogen en erna nog besloten om naar Colombia te gaan.

Wat mis je het meest nu je daar zit?
Mijn familie en natuurlijk mijn vriendinnen en de gezelligheid samen!  …. En natuurlijk de altijd warme douches!

De vliegende Hollander in Costa Rica

Wat maakt het dat je voor dit land gekozen hebt?
Ik wilde in eerste instantie weer terug naar Azië, maar omdat dit Corona technisch nog lastig was heb ik voor Latin-Amerika gekozen. Ik heb voor Costa Rica gekozen omdat hier veel mooie natuur is, veel jungle, met mooie nationale parken met veel verschillende dieren.   Costa Rica is ook een van de veiligste landen van midden- en zuid Amerika en omdat dit mijn eerste keer alleen reizen zou worden vond ik dat ook wel een fijn idee. Panama ligt naast Costa Rica dus vandaar dat dit makkelijk was om erna te doen. Omdat ik in Costa Rica veel jungle heb gezien heb ik Panama meer mooie stranden gedaan, de San Blas Islands, de bergen in geweest en Panama-City.

Daarna naar Cancun in Mexico gevlogen, aangezien ik in eerste instantie niet naar Colombia zou gaan. Ik had een mooie reisroute voor Yucatan gevonden maar achteraf heb ik spijt dat voor Yucatan heb gekozen. Heb me zeker vermaakt maar ik vond het meer Amerikaans dan Mexicaans.

Daarna heb ik toch nog besloten om naar Colombia te gaan. In eerste instantie was dit geen optie omdat je over Colombia altijd hoort dat het niet veilig is en al helemaal als vrouw alleen, maar tijdens mijn reis heb ik zoveel mensen ontmoet die zeiden dat het heel goed te doen is en het een prachtig land is. Ook was de taal barrière wel een ding, in Colombia spreken ze echt geen Engels. Ik heb toen ik in Colombia aan kwam direct 3 weken Spaanse les genomen in Medellín.  Ik blij dat ik toch ben gegaan, het is echt een prachtig land en ik heb me totaal niet onveilig gevoeld.

Chichen Itza
Foto gemaakt tijdens de lost city hike

Wat zijn de grootse cultuurverschillen die je hebt ervaren?
In Nederland gaat alles altijd volgens de regels en kun je overal op rekenen. Bijna niks is hier op tijd. Ook de gehele werksfeer is hier veel relaxter, in Nederland moet alles veel sneller gebeuren. In mijn ogen leven ze hier veel meer echt samen dan in Nederland. Nederland is een veel meer individualistisch. Een normaal loon is bijv. In Colombia rond de € 300,- en ondanks dat ze zelf niet veel verdienen zijn ze altijd vrijgevig naar anderen die om geld bedelen.  Ze willen je allemaal helpen en nemen daar ook de tijd voor.

Wat verder echt anders is; Dansen zit hier veel meer in de cultuur, ze hebben hier veel meer gevoel voor dansen dan in Nederland. Ik vind dat er hier veel meer wordt gedanst in de clubs dan in Nederland, vooral de onder de mannen. De Spaanse vibes en reggaeton muziek, iedereen gaat los met elkaar, super gezellig

Costa Rica

Wat zie je als het meest bijzonder wat je daar hebt meegemaakt?
Het meest bijzondere wat ik heb gedaan is de lost city hike, Ciudad Perdida. Dat is de archeologische site van een oude bergstad op circa 1200 meter hoogte in de Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia. Ciudad Perdida ligt aan de rivier Buritaca en is rond 650 na Christus opgericht door Tairona, zo’n 650 jaar vroeger dan Machu Picchu. Dit is een 4-daagse hike van 46 km door de jungle en bergen naar de lost city. In dit gebied was het voordien decennialang super gevaarlijk door de narcos en illegale cocaïnehandel. Het was een pittige hike maar de groep was geweldig, na het hiken sliep je in een kamp en kon je zwemmen bij watervallen midden in de jungle. Op de derde dag kwamen we eindelijk aan bij de lost city, na 1200 stenen traptreden omhoog. Het is bijzonder om te zien hoe ze daar nog leven, hoe anders dan wij. Mensen die nog nooit ‘de normale mensenwereld’ hebben gezien, maar alleen de jungle en de inheemse stammen eromheen.

En wat zijn jouw plannen na terugkeer?
Als ik terug thuis kom ga ik opzoek naar een baan en wil ik daarna nog een master gaan doen!

Wat wil je verder nog kwijt?
Ik wil verder nog kwijt, dat ik het absoluut iedereen aan zou raden om een tijdje alleen te reizen. Je ontmoet zoveel leuke nieuwe mensen en doordat je zoveel verschillen ziet ook uit verschillende culturen waardeer je alleen ook nog maar meer wat je zelf hebt en welke kansen wij als Nederlanders hebben.

Panama: San Blas Islands
Tijdens de lost city hike