Buitenlands Wegdamnieuws; Jolien Knol en Myrthe Peters vanaf Surabaya

Wegdamnieuws is bezig met een serie over Hengeveldse jongeren, die voor langere tijd in het buitenland verkeren. Vandaag deel 1 van Jolien Knol en Myrthe Peters, samen zitten zij op Surabaya.  op het eiland Java) is de hoofdstad van Oost-Java (Jawa Timur) en de op één na grootste stad van Indonesië. De stad ligt aan de monding van de rivier de Mas aan de noordkust van het eiland en is een belangrijke havenstad.
Op 5 februari was het eindelijk zover. Na een jaar voorbereiding, gingen we eindelijk naar Indonesië om een half jaar te studeren. Na een emotioneel afscheid en een lange vlucht van zeventien uur kwamen we eindelijk aan in onze nieuwe woonplaats: Surabaya. We werden opgepikt door twee studenten van Petra Christian University. Dit noemen ze hier de Petramates. Deze twee studenten hielpen ons met de eerste boodschappen, een nieuwe simkaart en onze eerste Indonesische maaltijd. Eenmaal aangekomen in ons appartement, waren gesloopt na onze lange reis.

We verblijven in een appartement op vijf minuten loopafstand van onze school. Onze kamers zagen er prima uit. We hadden twee kamers naast elkaar op de negende verdieping. Het complex waar wij inzitten, heeft veel faciliteiten zoals: twee zwembaden, was service, sportschool, foodcourt en een cafeetje. Vanaf dag één hadden ze ons wifi beloofd en na een paar dagen werd bekend dat onze kamer niet meer voor ons beschikbaar was. Hierdoor moesten we verhuizen, helaas zitten we nu niet meer naast elkaar. Jolien zit op de 15e verdieping en Myrthe op de 11e verdieping. Deze kamers waren iets minder mooi, maar we hebben nu wifi. Inmiddels hebben we er ons eigen plekje van kunnen maken en bevalt het ons goed.

Uitzicht over Surabaya

De eerste week stond er al veel op de planning. Na een korte nacht stonden we fris en fruitig klaar voor een ontmoeting met ons schoolhoofd en een campus tour. Ook kregen we een kleine uitleg over de wijzigingen in ons vakkenpakket. Daarnaast hebben we nieuwe Petramates ontmoet en exchange studenten uit Japan en Zuid-Korea. Vrijdags hebben we met deze groep een Citytour gehad. Erg gaaf om de stad op deze manier te zien. Surabaya is een industriële stad, dus er valt niet heel veel te zien. Toch hebben ze ons tijdens de tour een aantal hele gave plekken laten zien.

De eerste schoolweek hadden we erg veel uitval, waardoor we nog niet echt een beeld konden vormen. We hebben 3 dagen in de week les, maandag, woensdag en donderdag. Na de tweede week kwamen we erachter dat lessen van 2 uur lang nog best veel energie kosten. Ook was het erg zoeken naar wat we gingen eten in de pauzes. Aangezien we op de woensdag en donderdag geen pauzes hebben en ze hier geen Nollen hebben voor een lekker broodje. Alles staat in het teken van rijst, iets wat je niet snel tussendoor eet (in het begin). De docenten zijn heel wisselend. Een paar praten de halve les in het Indonesisch, heel bijzonder aangezien het een Engelstalige opleiding is. De studenten zijn erg behulpzaam en nieuwsgierig. In het begin voelden we ons echt buitenstaanders, want we waren toch ‘reuzen’ en blank. Gelukkig komen we door groepsopdrachten makkelijk in contact met studenten. Met als gevolg dat we buiten school ook meegevraagd worden. Inmiddels hebben we een aantal testen, presentaties en essays achter de rug en bereiden we ons voor op de tentamenweek.

Naast school hebben we gelukkig veel vrije tijd. In het begin was het erg zoeken naar activiteiten. Aangezien ze hier niet uitgaan, maar vooral eten. Het eten is heel anders dan in Nederland, het is overal rijst met kip (zelfs bij de McDonalds), dat is wel wat anders dan een lekker stukje vlees van Keurslagerij Brummelhuis. Ook zijn ze hier erg gek op chili, sambal en alles wat heet is. Zelfs wanneer wij iets aan de scherpe kant vinden, gooien ze er een halve pot overheen. Er is hier geen brood maar zijn ze gek op donuts en chocolade. We hoorden dat ze iets pas een maaltijd noemen als er rijst bij zit, vandaar dat het normaal is om de dag te beginnen met chips.

Het verkeer viel ons vanaf het eerste moment op. Wat een chaos. De scooters zijn nog erger dan de Nederlandse fietsen. Het lijkt echt alsof er geen regels zijn op de weg. Elke ruimte op de weg is gevuld met auto’s en scooters. Zo traag als ze in het doen en laten zijn, zo gehaast zijn ze op de weg. Stoepen zie je hier zelden. Naar school lopen we gewoon op straat. Doordat we weinig lopend kunnen doen en het openbaar vervoer ons afgeraden werd, maken wij veel gebruik van Uber. Dit is goedkoop en makkelijk.

In het begin was het wennen aan ons opvallende uiterlijk. Blijkbaar zijn we erg interessant. Overal waar we komen zijn wij de attractie. Gevraagd of ongevraagd worden heel veel foto’s van ons gemaakt. Het leven is hier veel goedkoper dan in Nederland, maar toch voelt het alsof alles heel duur is. 1 euro staat gelijk aan 15.000 Rupiah.

Na schooltijd vermaken wij ons prima. We proberen elke dag even te zwemmen en pakken regelmatig de taxi naar andere bestemmingen. Omdat er weinig te doen is in Surabaya gaan we naar shoppingmalls. Deze zijn erg groot en hebben de faciliteiten van een stadscentrum. Hierbij kan je denken aan bioscopen, winkels, restaurants en speelhallen.

Omdat we een lang weekend hebben is het aantrekkelijk om andere plaatsen in Indonesië te bezoeken. Zo zijn we begin maart naar Bali geweest en gaan we dit weekend, met de ouders van Myrthe, naar Yogjakarta. Er is een groot verschil tussen Bali en Surabaya. Eindelijk een weekend geen ochtendgebed als wekker. Het was een heerlijk weekend met vooral veel strand en gave culturele bezichtigingen. Iets wat we zeker vaker gaan doen!

De familie Peters op bezoek, hier in Borobudur Jogjakarta

We kijken erg uit naar de maanden die nog gaan komen. We zijn blij dat we hier samen zitten.  Met het bezoek van de ouders van Myrthe, vriendinnen van Jolien, ouders van Jolien en tot slot onze reizen met de vriendjes.

Mocht je meer willen lezen over ons avontuur, dat kan voor het verhaal van Jolien op: jolienknol.wixsite.com/jo-de-indo en voor het verhaal van Myrthe op: myrthe.reiskrabbels.nl. We proberen hier onze gebeurtenissen bij te houden.

Groeten,

Myrthe en Jolien