Buitenlands Wegdamnieuws met Lars Jonker: Hola!

Wegdamnieuws is bezig met een serie over Hengeveldse jongeren, die voor langere tijd in het buitenland verkeren. Vandaag de beurt  aan Lars Jonker.
Voor mijn studie werktuigbouwkunde ben ik zo’n 3,5 maand geleden op het vliegtuig gestapt richting Spanje. Het afgelopen half jaar heb ik mijn minor gevolgd in Castellón de la Plana, een stad op een uur rijden van Valencia. Ik volg mijn minor aan de Universitat Jaume I. Castellón de la Plana is de hoofdstad van de provincie Castellón en er wonen zo’n 180.000 mensen. Voor Spaanse begrippen is dit een kleine stad en daarom zijn er weinig toeristen en leef je dus nog echt in de Spaanse cultuur. Hoewel ik hier in het begin wel aan moest wennen bevalt het me nu erg goed. Het Spaanse leven is erg laid-back en veel van de vooroordelen die Nederlanders hebben over Spanjaarden zijn waar.
 

In tegenstelling tot Valencia of Barcelona is de siësta hier nog heilig, zo zijn de winkels tussen 14 en 17 uur ‘s middags gesloten en zijn de straten leeg maar de terrassen vol. De Spanjaarden eten dan een uitgebreide lunch om vervolgens ’s avonds om 10 uur pas weer warm te eten. Ondertussen heb ik me ook zoveel mogelijk aan dit eetpatroon aangepast en dit bevalt me prima! Er zijn natuurlijk wel nadelen aan deze levenswijze, even boodschappen doen ‘s middags zit er niet in dus dat gebeurd ’s avonds.
De Spanjaarden doen weinig moeite om een andere taal te leren dan Spaans. Op school krijgen ze alle lessen in het Spaans en ook op tv wordt alles nagesynchroniseerd in het Spaans. Ik merk wel dat ze het steeds meer proberen zo heeft Castellón al een paar particuliere Engels scholen. Als ik bij de supermarkt aan de kassa kom zien ze direct dat ik niet uit Spanje kom, dan proberen ze hun Engels te oefenen door met mij te praten. Best irritant want ik wil juist mijn Spaans verbeteren! Wel zijn het harstikke behulpzame en aardige mensen die graag even de tijd voor je nemen om te helpen.

Pakjesavond in Spanje

Ik woon hier samen met een jongen uit Nijverdal die ook in Enschede een klasgenoot van mij is. Wij gingen hier allebei heen met de gedachte kennis te maken met veel verschillende nationaliteiten maar toen we de eerste dag op de universiteit kwamen was de eerste jongen die we ontmoetten een echte Enschedeër! Hij was hier al wat langer en vertelde ons dat er in totaal 20 Nederlanders hun minor volgen in Castellón. Inmiddels heb ik natuurlijk nog veel meer nieuwe mensen leren kennen met nationaliteiten van Uruguayaans tot Belgisch, van Duits tot Amerikaans en nog veel meer.

Op school volg ik vakken in het Engels maar heb daarnaast ook een Spaans cursus gevolgd en ondertussen A2 niveau behaald. Spaans is een erg moeilijke taal om te leren omdat het heel veel verschillende werkwoordsvormen kent maar de andere vakken halen het algemene niveau wel omlaag. Dit ligt namelijk een stuk lager dan in Nederland. Nou moet ik straks in januari nog wel even mijn tentamens halen dus laat ik maar niet zo’n grote mond hebben.
Het weer is hier heerlijk, zo kon ik in oktober nog prima aan het strand liggen en toen mijn kameraden mij kwamen opzoeken begin december was het nog prima terrasweer! Ik kom voor kerst en oud en nieuw twee weken terug naar Nederland en aangezien het hier nu nog 20 graden is kijk ik toch wel een beetje op tegen het Nederlandse weer.

Het gezin Jonker was een weekend over in november

Ik heb in de tijd dat ik hier ben geweest al veel leuke dingen gedaan. De school organiseert uitjes naar dorpen in de buurt waar je anders nooit zou komen en ze zijn prachtig! Zo zijn we bijvoorbeeld naar Peñiscola geweest (ja zo heet het echt). In dit dorp zijn scenes uit de hitserie Game of Thrones opgenomen.

Ook ben ik met een paar vrienden van hier wezen hiken in Benicasim, een dorpje in de buurt. We besloten van het wandelpad af te gaan en hierdoor werd het meer een bergbeklimming dan een hike maar uiteindelijk was het uitzicht het absoluut waard!

Lars met zijn vriendin  Nienke in oktober