Grote Wegdamse gezinnen. Aflevering 2, de familie Blokhorst (Markvelde)

In de tweede aflevering van deze serie staat de familie Blokhorst uit Markvelde centraal. Vader Johan en moeder Leida brachten  liefst vijftien kinderen op de wereld. Dat gebeurde tussen 1941 en 1960. Omdat ze vanaf 1954 vlak bij mijn ouderhuis woonden, ken ik de familie goed. We kwamen er graag en waren vooral zeer gesteld op Leida, de haast altijd blijmoedige spil van het gezin. Maar zij, haar man en kinderen hebben ook verdrietige periodes gekend. Vijf van de vijftien kinderen hebben niet lang geleefd.
1959. Leida met Josefien en achter haar Johan met Agnes zijn op weg naar het School- en Volksfeest>>

Leida was het middelpunt van het gezin. ‘Ze ging naar de ouderavonden op school’, zegt René. ‘Ze maakte altijd lekkere boterhammen klaar als we naar school gingen’, zegt Fons.
Haar man Johan had een druk leven. Na het eten deed hij altijd even zijn ogen dicht. Hij praatte niet veel, het verdriet om de overleden kinderen liet hij niet blijken. Hun vader was een binnenvetter. Hij werkte bij de gemeente en had zijn eigen boerderij die ze na ruim vijftien huur betalen rond 1970 van buurman Hegeman hadden gekocht.

Johan Blokhorst (van 20 februari 1912) was afkomstig uit een gezin van zeven kinderen in de Slotshoek in Hengevelde en Leida ten Dam (van 8 december 1917) was een van de acht. Zij kwam uit Bentelo. Haar ouderhuis stond bekend onder de naam Beernink. Ze leerden elkaar kennen op een bruiloft in Bentelo. Op 10 mei 1940 wilden ze trouwen voor de wet, maar konden het gemeentehuis van Ambt-Delden niet bereiken. Nederland was in oorlog met de Duitsers, de brug over het Twentekanaal lag eraf. Zodoende werd hun huwelijk pas op 14 mei 1940 ingeschreven en trouwden ze twee dagen later In Hengevelde voor de kerk.
Ze vierden elke vijf jaar hun trouwdag met een feestje. Annie: ‘Dan gingen we samen eten in Steenderen, waar mama een nicht had wonen of naar familie in Hengelo.’


Mei 2000. Johan en Leida zijn 60 jaar getrouwd. Zittend vlnr René, Leida, Johan, Annie, Henk, Truus en Frans Blokhorst. Boven Rianne, Frans de Wit, Ans, Richarda, Arnold, Agnes, Josefien, Bennie Wijlens, Bennie Blokhorst, Jan, Rikie, Fons, Joop en Antoinette.

Toen Johan met pensioen ging en de kinderen een eigen plek hadden gevonden, hebben hij en Leida ook tijd gevonden om te genieten van het leven. De kinderen herinneren zich dat ze op vakantie gingen naar Frankrijk met de buren Johan en Mina Kiezenbrink, waar ze veel mee optrokken. 
Aan het begin van deze eeuw zijn Leida en Johan kort achter elkaar overleden. Ze woonden toen een half jaar in het verzorgingshuis in Delden. Leida was 83 toen ze op 6 maart 2001 overleed. Johan stierf op 29 oktober op 88-jarige leeftijd. ‘Hij was op, had ook al een tia gehad’, zeggen de kinderen. Hun ouders vonden het prettig in Delden, hoewel Bennie er moeite mee had. Agnes: ‘Het deed Bennie pijn, de dag dat ze vertrokken. Hij ging er elke week heen en wij allemaal waren er zo vaak mogelijk. Dat was toch heel bijzonder.’

Met hun achten gaan ze verder na een bewogen leven. De onderlinge band is altijd goed gebleven, vertellen ze. 'Met verjaardagen zien we elkaar. Hoewel het onderlinge contact minder frequent is, omdat ze allemaal zelf weer kinderen en in sommige gevallen ook kleinkinderen hebben.'
===.


 

25 april 1964. Johan wordt met militaire eer begraven.

 

 Annie, de oudste van de vijftien kinderen Blokhorst, met haar man Jan Blanckenborg

 


1964. Josefien, Agnes, Fons en René op de lagere school in Hengevelde.

 Fons en René

 1948. Johan en Leida met vlnr Bennie, Rikie, Annie en Johan.