Pieter Column: Eerste koninklijk bedrijf in Hengevelde maakt furore bij Koninklijk gezin op paleis Huis ten Bosch (53)

Eerste koninklijk bedrijf in Hengevelde maakt furore aan de keukentafel van ons Koninklijk gezin op paleis Huis ten Bosch

Soms sta ik ’s morgens wel eens een keer vroeg op. Dan loop ik richting de kersvers gebakken “Koninklijke bakkerij” van Nollen. In mijn droom zie ik dan elke morgen een Koninklijke AA- auto voorrijden, met Willem Alexander als co-piloot, die het ontbijt komt halen voor het koninklijk gezin.

Nollen versierd met het predicaat “Koninklijke”. Vincent en Antoinet krijgen die eretitel niet zomaar overhandigd. Het is niet altijd Sinterklaas! Om die onderscheiding te mogen gebruiken moet een bedrijf, instantie of vereniging wel 100 jaar bestaan. De bakkerij van Nollen voldoet ruimschoots aan die criteria. Burgemeester sprak duidelijke en waarderende woorden. Bakkerij Nollen zie ik nu prijken tussen de Koninklijke Almelose Harmonie, Koninklijke ten Cate en Koninklijke Grolsch b.v. Mooi om in dat rijtje genoemd te worden. Wat opvalt is het groot aantal muziekverenigingen en zangkoren met een Koninklijke toevoeging.

Maar heeft ons dorp nog meer Koninklijke bedrijven of instellingen? Het eerste waar ik aan denk is de Petrus en Paulusparochie. Volgens het boek “van statie naar Parochie “van Benny Brummelhuis bestaat de parochie al ruim drie eeuwen. Toch heeft de parochie de versierselen van “Koninklijk” nooit ontvangen. Ik denk dat de Paus er een censuur stokje voor heeft gestoken. Een parochie mag absoluut n niets Koninklijks hebben. De koning van Nederland is toch niet de baas van de Roomse kerk! De paus staat in de hiërarchie duidelijk boven onze Petrus en Paulus.

Ook de “Gebrande Waateren, als noaber van de kerk, kent al een roemrijk verleden. Als je in 1799 bent geboren, spreek je toch wel van een wijselijk oude instelling. Het “boerencafé” is meer dan 200 jaar een trefpunt voor iedereen. Kon deze kroeg maar eens vertellen wat er zich allemaal heeft afgespeeld in deze herberg. Zelfs Huttenkloas heeft deze horecagelegenheid wel eens bezocht. Of iedereen daar gelukkig mee was, weet ik niet. Maar het bord “Koninklijke Herberg de Gebrande Waateren” hangt nog steeds niet bij de ingang van het café.

Maar er zijn in ons dorp wel degelijk bedrijven en verenigingen die mooi op weg zijn om de “Koninklijke ” versierselen op den duur te mogen ontvangen. Op de site van “Twenteland eieren” lees ik dat dit eierbedrijf ook bijna 100 jaar

bestaat. De kloeke kippen van Familiebedrijf Wegdam leggen al heel lang veel eieren bij elkaar om het predicaat “Koninklijk” te verdienen. De hofkippen van Wegdam oefenen al heel ijverig om gouden koninklijke kippeneieren te maken.

Opa Hendrik Rotink begint in 1924 als dorpssmid. Hij maakt smeedwerk en beslaat de paarden. Later komen daar de tractoren voor in de plaats. Een snel rekensommetje leert dat in 2024 het bedrijf Rotink “de Klumper” ook 100 jaar bestaat. Han is al druk bezig om een plaats te zoeken voor de toevoeging “Koninklijk” aan zijn bedrijf. Misschien levert hij dan ook wel een ultramoderne zitmaaier aan het koninklijk huis!

Frans Eijssink en Truus Botterhuis hebben nog veel meer jaren samen te gaan, om ook toe te treden tot de “Koninklijken”. Met hun 60-jarig huwelijk, net gevierd, weet ik zeker dat de “Koninklijke jus” niet direct haalbaar is. Hetzelfde geldt voor Lies Aarnink, Maria Blanckenborg en Truus Rupert. Maar liefst 50 jaren zingen zij als nijvere nachtegaaltjes bij het dames- en herenkoor van de kerk. Maar ja, hierbij is 100 jaar, wel onbereikbaar ver weg! Maar blijf vooral doorzingen!

Voor WVV’34 duurt het wat minder lang. Over precies dertien jaren prijkt er boven het sportpark “Ruperts erve” met groengele letters” Koninklijke Voetbalvereniging”. Hoe oud zijn we dan? En welke divisie spelen we dan?

Op muzikaal gebied denk ik dat we verder niet zoveel kansen maken op het geliefde Koninklijk Predicaat. Amuzant bestaat nog maar 37 jaar en Mixx is nog piepjong met haar 25 jaren. Jonkies dus! It’s a long way to go!

Postduivenvereniging “De Witpen” is ook nog maar 54 jaar oud. Ze moeten dus nog heel jaren vliegen voor ze in de adellijke prijzen zweven.

In mijn gedachten zie ik nog steeds een luxe Koninklijke Hofauto (dit keer zonder Willem Alexander), die elke morgen het fijnste Nollen brood naar de koninklijke familie in Den Haag brengt. Maar misschien opent Vincent wel een “Koninklijk Nollen Filiaal” in de buurt van het Huis ten Bosch.

De verdere verovering van Nederland kan beginnen!

Ik vlieg weg………

Pieter Column