Pieter Column: Lianne kan directeur worden bij de “Type Academy” van Madrid

Vier talentvolle typetjes uit Hengevelde, tikken ritmisch naar prachtige prijzen tijdens het N.K. typen. Ik herinner nog m’n eerste typelessen. Het was zeker in 1969 direct na schooltijd op het voortgezet onderwijs. We oefenden op school met heel oude typemachines. Je moest echt de letters aanslaan. Anders kon er niet getikt worden. Ik was er soms getikt van wanneer er weer een paar verkeerde letters gelanceerd waren. Was het leuk en nodig? Eigenlijk wist ik het toen niet zeker. Maar het kon later wel van pas komen bij een kantoorbaan. Thuis oefenen kon ik ook niet. Ben geslaagd met 100 aanslagen per minuut. Blind typen met 10 vingers. Dan lees ik dat Evi Blokhorst, tijdens het N.K. typen, maar liefst 3410 aanslagen in 10 minuten heeft behaald! Een simpel rekensommetje vertelt mij dat zij 341 aanslagen in 1 minuut heeft behaald. Dit noem ik nou een typspurt. Wat een concentratie!

Ik wist trouwens niet eens dat er een N.K. typen bestond. Het werd gehouden in ‘t Polmanstadion in Almelo. Op het grasveld zie ik allemaal kandidaten supersnel bezig. Snelheidsrecords worden verpulverd en dat op één vierkante meter. Goede voetballers tonen ook vaak hun kunstjes op de vierkante meter. Maar spelen ook vaak een tikkie terug of betalen met een tikkie. Naast Evi behaalden Amy Koopmans en Femmie ten Thije ook goede resultaten. Maar de hoogste pluim ging naar Lianne ten Heggeler. Zij werd gekroond tot de beste typeopleider van het N.K. typen! Ik hoop dat ze voor het grote geld Hengevelde niet verlaat. Er gaan geruchten dat zij een vorstelijk contract aangeboden heeft gekregen van Real Madrid. Het stadion is er al, nu nog de
type leerlingen. Zij kan directeur worden de “Type Academy” van Madrid.

Blijft de vraag waarom een dergelijk toernooi in een stadion gehouden moet worden. Maar het is me eigenlijk ook wel duidelijk geworden. Typen is een sport net als voetbal, handbal, volleybal, schaken en dammen.

Ik vlieg weg........
Pieter Column