Pieter Column (3)

Succes Annie Schreijer leidt tot verdeeldheid
Dokter uit Hengevelde stopt ermee
Het mysterie van het Kagelinksbos
Uitbreiding “varkenswijk” biedt mogelijkheden tot duurzame energie
Hengevelde dit jaar 80 jaar in het licht
Boven de Bentelosestraat blijf ik met mijn drone even hangen. Net boven het huis van Anne Schreijer. Ze zet al haar klokken een uur achteruit. Wat slecht voor de klokken maar vooral voor de mensen en dieren. Iedereen is van slag. Maar onze Hengeveldse Europarlementariër Annie Schreijer pakte “de koe bij de horens”. Ze maakte Europa wakker! Veel collega’s voelden de slimmigheid van Annie. Het idee om te kiezen voor één tijd werd prima ontvangen. Maar nu blijkt de verdeeldheid en de “beslissingstraagheid” alsnog het proces te vertragen. Jammer. We moeten waarschijnlijk weer een paar winterslaapjes wachten voor er werkelijk iets veranderd. Zielig.
Dokter Watjes stopt:

Zijn het echt Watjes of hebben ze de buit al binnen. Of zijn ze bezweken door de drie D’s: Drank, Drugs en Dames.( zie de Eagles). Ik weet het niet. Ze gaan nooit meer samen naar een echte dokter en nooit meer samen in bad. Maar ik weet zeker dat we ze solo terug zullen zien! Ze trekken zich eerst terug op een rustige plek om inspiratie te tanken. Ik denk aan een plek dichtbij. nl. Het Kagelinksbos. Hennie Vrienten heeft het voorbeeld gegeven. Misschien is dit een goede hint voor de Watjes! Wel jammer dat ze stoppen. Maar ik denk al aan die soloconcerten bij de Gebrande Waateren en de Ziggo Dome.

TrouwensHet Kagelinksbos is volgens mij genoemd naar Den Hof Kagelink, waar de eerste priester uit Wegdam werd geboren. Zijn naam was Henricus Kagelink. Het was wel ruim voor 1800. Een lange tijd geleden dus.

Nu ik toch terugvlieg met m’n drone in de tijd denk ik aan 1938. Ondanks de crisis en dreiging van oorlog heeft Hengevelde, in dat jaar, voor het eerst het licht gezien. Het dorp werd toen aangesloten op het elektrisch licht. Wat een genot en vooruitgang! Al 80 jaar geniet Hengevelde van het gemak van elektriciteit. Stel je eens voor een dag zonder!

Richting de Hoeve zie ik de uitbreiding van varkensstallen. Het lijkt wel een “Hilton Hotel” voor varkens. Maar zet je op alle varkensschuren zonnepanelen, dan heeft waarschijnlijk heel Hengevelde stroom. Het licht komt zo naar je toe! Een varkensschuur geplaatst op een grote draaischijf geeft nog meer stroom. De draaischijf draait steeds met de zon mee. Het is maar een idee.

Ik vlieg weg........
Pieter Column