Pieter Column (4)

Hoe glimlachende gitarist een vlijtige 1e violist van Hengevelde werd
“Restaurant COOP” opende haar deuren voor een hemels schoolontbijt
Jongvolwassenkoor ziet Abraham en Sara tegelijk en plant, op een geheimeplek, een wensboom
Eerste auditie voor The Voice Senior een daverend succes
Echtpaar Nollen viert fier rechtop hun 60 jarig huwelijk
Wolharige varkens veroveren Hengevelde
M’n voorspelling kwam uit. Ik had gelijk, John ten Heggeler is de nieuwe prins van de Höftemennekes. Hij woont aan de gorsveldboulevard. Wie weet dat niet? Laatst zag ik hem met z’n kraantje een diep gat graven. Op zoek naar eengeschikte plek om een kasteel te bouwen. In het fraai versierde theater van het “Kulturhoes” was het een grote verrassing. Onopvallend aanwezig in de zaal en dan volgt plotseling de verrassende ontpopping tot de nieuwe prins. Ik heb hem ‘s avond nog gefeliciteerd. John is een fijn feestnummer, maar zijn gezin ken ik niet zo goed. Op het podium leek mij z’n vrouw Anne een wat verlegen type. Maar misschien vergis ik me. Hoewel prinses Anne wel mooi klinkt. Maar John speelt dit jaar de 1e viool met carnaval! Alaaf, alaaf, alaaf!
De schoolkinderen uit Hengevelde zijn de afgelopen week naar de COOP geweest: 

Niet direct om wat te kopen. Nee, ze hebben ontbeten in de winkel. Gewoon ‘s morgens onder schooltijd. Wat een idee! Het nationaal schoolontbijt nuttigen in de winkel. Gezellig eten in de winkel terwijl er ook klanten gewoon hun boodschappen halen. Alles in de winkel is voor de klanten te koop. Alleen de kinderen niet. Zij waren al “verkocht”....... aan het overheerlijke Hemels ontbijt! Wat een idee. Dat kan ook alleen maar in Hengevelde. Een Hemels ontbijt bij Hemel! Een echt “CO-OPje".

Wat hebben Johnny Groot Kormelink, Aloys Brummelhuis, Lies Vreman en Francis Nollen met elkaar gemeen? Zij waren allemaal lid van El Qahal, het jong volwassenkoor van de Petrus- en Pauluskerk. Het koor is opgericht op 15 november 1969. Een paar jaar geleden is het koor samengegaan( gefuseerd) met het jong volwassenkoor van Delden(opgericht 1967). De naam van het nieuwe koor is Cantu. Samen vieren ze dit jaar hun 50 jarig jubileum. Ze zien  Abraham en Sara tegelijk! Een geweldige muzikale prestatie. Om dit op een bijzondere wijze te vieren, hebben ze ergens tussen Hengevelde en Delden een wensboom geplant. Ik weet nog niet precies, maar met mijn drone weet ik zeker de geluksboom te vinden. In de buurt van Bentelo zit je ongeveer op de helft tussen Delden en Hengevelde. Welke boom is het? Een wensboom, geluksboom, notenboom, besboom, majeurboom of een kardinaalsboom? Ik denk deze laatste boom niet. Die kardinaalsboom zal zich zeker te veel bemoeien met de liedkeuze van Cantu. Op zoek naar de boom!

Met m’n drone ging op het geluid af. Boven de Marke, tussen de zonnepanelen, was ik getuige van de 1e auditie van The Voice Senior. Wat een talent! Er waren zelfs mensen van buiten Hengevelde. Je moest wel ouder zijn dan 60. Daarom kon ik alleen maar genieten vanaf het dak van het Revuetheater. De winnaars waren Annie Schilder en Jan Keizer. Zij mogen volgend jaar optreden bij de zomerfeesten. Gek, we hebben in Hengevelde een Schilder die Keizer heet. Toeval! 

In het jaar 1958 is het begin van de E.E.G., vliegramp in München en opening van de wereldtentoonstelling in Brussel. Maar ook het jaar waarin Minie en Theo Nollen trouwen. Leuke foto in de krant. Allebei trots rechtop voor de winkel ondanks vaak het gebukt gaan onder het harde werken. Trotse tevredenheid! Eeuwig samen met een boot van brood. Waar brood niet allemaal goed voor is! Brood dat verbindt!

Kent U woldragende dieren? Ik heb ze even opgezocht: schapen, lama’s, angorakonijn, muskusos, kameel, paard. Maar van een wolvarken had ik nog nooit gehoord. Bij Arjan Schreijer zijn ze in het echt te bewonderen. Het gaat hier echter niet om de wol maar om het vlees. Op de foto wordt Arjan bijna overvallen door heel veel worst. Hij showt heel wat meters specialiteit! Maar misschien zijn er voor Arjan ook mogelijkheden met de wol. Bijvoorbeeld een industrie voor mutsen, handschoenen, truien, dassen en sokken gemaakt van varkenswol. Wat een unicum. Nergens worden deze producten gemaakt. Natuurlijk alleen in Hengevelde. En dan in de winter schaatsen op de ijsbaan, ingepakt in wollenkledingstukken in Hengevelde gefabriceerd. Weer een bedrijf met toekomst! Dat we dan allemaal niet gaan knorren!

Ik vlieg weg........
Pieter Column