Pieter Column: Bezig Bentelo steekt Hengevelde lachend de loef af (93)

Op een verjaardagsfeestje in Bentelo vorige week moest ik het lijdzaam aanhoren. Het dorp aan de Hagmolenbeek organiseerde voor het eerst een Goede Doelenweek. Onder het genot van wat drankjes werd mij dat op lachende wijze onophoudelijk onder de neus gewreven. En het was volgens mijn familie een geweldige happening. Eindelijk had Bentelo eens een keer gewonnen van Hengevelde. Een neef van mij maakte het daarbij nog bonter en triomfantelijker door luidkeels te roepen: “Bentelo is de eerste plaats in Twente die gezamenlijk een goede doelen week houdt”. Pijnlijk had ik op dat moment nog geen weerwoord.

Bij thuiskomst heb ik een goede doelen speurtocht gehouden. Een ding klopt wel. Bentelo is het eerste dorp van de Gemeente Hof van Twente met een Goede Doelenweek. Toch een bijzonderheid voor het blauwwitte dorp. Maar in Twente zijn wel meer steden en dorpen actief met een Goede Doelenweek. De volgende plaatsen scrollen flitsend voor mijn ogen: Saasveld, Langeveen, Bornerbroek.

Gelukkig bespeur ik ook in Hengevelde initiatieven om te komen tot een Goede Doelen Week. Spionnen uit Hengevelde hebben de procesontwikkeling in Bentelo op de voet gevolgd. Dat krijg je door de familiaire banden tussen de twee kerkdorpen.

In een dorp met heel veel vrijwilligers kan de bundeling van Collectes de druk en de vraag op collectanten beter verdeeld worden.

Binnenkort barsten de Zomerfeesten weer los. Hengevelde maakt zich op voor feestelijke dagen. Zonder fanatieke vrijwilligers geen groot gebeuren. Elk gezin is op welke manier dan ook wel betrokken bij het jaarlijks hoogtepunt. Het ultieme doel is dan ook om alles zo gladjes mogelijk te doen verlopen. Een draaiboek, planningen en positief ingestelde vrijwilligers is de basis voor het jaarlijks succes van onze Zomerfeesten.

Sinds een aantal jaren kennen we de “Marinus Kuipers vrijwilligersprijs”. Een groepje echte Hengevelde kenners hebben de moeilijke taak om iemand te selecteren voor de vrijwilligersprijs 2024. Best een moeilijke opdracht omdat er in Hengevelde zoveel Top Vrijwilligers zijn.

Er wordt wel eens beweerd dat ons land zonder vrijwilligers super saai zou zijn. Wat blijft er over wanneer we de vrijwilligers van alle verenigingen en instanties in Hengevelde moeten missen. Alles zakt als een levenloos kaartenhuis in elkaar!

Het vinden van vrijwilligers wordt steeds moeilijker. Maar een Goede Doelenweek in Hengevelde kan een aanzienlijke verlichting zijn voor alle collectanten. Het kunstje afkijken van Bentelo moeten we maar voor lief nemen! Je hebt meer aan een goede buur dan een verre vriend! Collectanten Coördinatoren(C.C.) heel veel power(veel c.c.’s) bij het opzetten van een Collecte feestweek.

Ik vlieg weg……

Pieter Column