Pieter Column: Camping in hart van Hengevelde vergroot vitaliteit (33)

Komst van een Creatieve Vakantie Camping(CVC) in het hart van Hengevelde vergroot vitaliteit van het gehele dorp

Ik wist niet wat ik las. Een nieuwe camping midden in Hengevelde. Ja er is al veel bedrijvigheid, maar een camping. In het hartje van ons dorp nog wel. En dan te bedenken dat camping Westerholt in de Hof dit jaar de poorten heeft gesloten. Moest ook even aan Herman Finkers denken. In zijn boek “Finkers op een hoop” schrijft hij een leuk stukje over kamperen. Hij heeft het over de Kampeergids ‘79. Hengevelde straat daar natuurlijk nog niet in. Hij schrijft: ”Ik heb hier een roman, getiteld Kampeergids ‘79 van de heren A. en W.B.” Hij vraagt zich af hoe die heren aan de teksten komen. Ik vraag me de ontstaansgeschiedenis van deze vakantiecamping af. Vakantie dicht bij huis is in deze cornonatijd goed voor de economie.

De vooraankondiging van de start van de nieuwe camping heeft de tongen in Hengevelde behoorlijk los gemaakt. Veel opmerkingen zijn “uit de tent gelokt”. Maar ja kamperen kun je leren. Mooi dicht bij huis. Kamperen is ook als verliefd zijn.....opeens is alles lief en mooi. Veel jongelingen zien nu dan toch mogelijkheden om in het dorp de vakantie in een “lovely” tent te dromen. Want liefde is slapen in één slaapzak. En er is geen WIFI op die camping. Maar wel meer contact! Je komt midden in het dorp je geluk tegen. Geluk is namelijk niet te koop, maar een tent wel. En Loesje schrijft zo mooi: “Wie zal ik dit jaar weer eens de tent uit lokken”. Of misschien wel de tent in!

Dit ludieke idee van een camping komt uit de hoge hoed van Casper Bebseler van Herberg “de Gebrande Waateren”. In de bouwvakvakantie komt hij met een actief programma. Net als het activiteitenprogramma van campings.

Ik heb alvast wat mogelijkheden op een rijtje gezet. ‘s Morgens kun je gewapend met een GPS om de pols, wandelend of hardlopend, de omgeving van Hengevelde ontdekken. Prenger promoot deze loopgroep activiteit vast van harte. Bewegen doet leven! Natuurlijk past deze ochtendgymnastiek bij een gezonde leefstijl. Daarna een hemels ontbijt op het kerkplein aangeleverd door Eko Twente. Het past allemaal op de “Bebsel Belt” rond de kerk.

In de kantine van P.V. de Witpen kun je een vlucht van postduiven volgen via een groot scherm. Twee duiven dragen namelijk een minicamera waardoor hun vlucht prima te volgen is. Op een heel groot scherm zie je de verbluffende vlucht. Verder bestaat er een primaire cursus “duivenmelker”. Je kunt zelfs een wettelijk getuigschrift bij elkaar schudden.

Op de Jeu de Boulebaan bij de Marke vinden de open Hengeveldse kampioenschappen plaats. Iedereen brengt een eigen wedstrijdbal mee. Voor het begin van de wedstrijd, worden de ballen eerst gekeurd. Ze letten op gewicht, kleur en vorm. Casper zoekt nog wel een kundige keurmeester. Han Rotink maakt goede kans. Hij heeft al vaker hete ijzers uit het vuur gehaald.

In de moestuinen aan de Kerkstraat kun je deelnemen aan twee cursussen, t.w. “moestuin verkennen” en “basiscursus schoffelen”. Bij de cursus moestuin verkennen leren de kampeerders het verschil tussen aardappelen, tomaten, peultjes, sla, andijvie en bonen. Sommige deelnemers raken al in de bonen bij het zien van zoveel verschillend groen. De “basiscursus schoffelen” is heel uniek omdat die in Hengevelde voor het eerst wordt gegeven. Naast het schoffelen en het gereedschap onderhoud, kenmerkt deze schoffel een hoogstaand technisch snufje. Deze bijzondere schoffel heeft namelijk ondersteuning van een klein motortje. Net als bij de E-bike. En dat maakt het schoffelen wel zeer aangenaam. De schoffel werkt nog niet alleen, maar je hoeft geen kracht meer te zetten. Wat een uitvinding! Nog even wachten en dan herkent de slimme schoffel ook nog onkruid! Hendrik Workel en Jan Pierik als “chefs moestuin”, hopen dat door deze activiteiten, de interesse voor de malse moestuin zal vergroten.

Een puzzeltocht, kalfjes melk geven, kerktoren beklimmen en dan abseilen naar de camping, volleybaltoernooi in beach volleybal outfit, en een heuse talentenjacht mogen niet ontbreken. Klootschieten op de kinkelerweg. Hierbij is helm wel verplicht omdat sommige eigenwijze kloten hun eigen weg gaan. Ezeltje rijden bij de familie Rupert aan de Beldsweg. Gaat natuurlijk alleen door wanneer de ezels er zin in hebben. Kanovaren op de schipbeek is ook een spetterende onderneming. Maar vooral De Bingo zal hoge ogen gooien. Iedereen kan meedoen. Ik denk dat mevrouw van Coessant ook weer van de partij zal zijn. Dat verkleint wel de winstkans.

De nieuwe camping in het hartje van Hengevelde heeft multifunctionele mogelijkheden. Ik weet zeker dat de Gebrande Waateren het vakantiegevoel aanwakkert tot een bijzondere blijde belevenis! Ik zie uit naar de bouwvakvakantie.

Ik vlieg weg............

Pieter Column