Pieter Column: Carnavalsleus C.V. de Höftemennekess leidt(lijdt) tot speculaties

Uitdagende Carnavalsleus van C.V. de Höftemennekes leidt(lijdt) tot opwindende en fantasievolle speculaties.
Het afgelopen weekend werd er in veel plaatsen weer uitbundig carnaval gevierd. Even iets anders doen, zonder zorgen, adjudant, jonkvrouw of lid van de club van wijze mannen: de Raad van elf. Je ziet ze elk jaar weer. Keurig in een bijpassend tenue. Mannen die graag vrouw willen zijn en dan meestal in de meest gedurfde outfit ten tonele komen. Je ziet boeven en politieagenten die samen plezier hebben met hun rol. Ondanks storm en regen kwam je overal Carnavalsvierders tegen.

In Hengevelde gaat het niet anders. Maar na 46 jaar Carnaval in Hengevelde, maakt een dreigende vergrijzing plaats voor verschillende lumineuze ideeën. Voor de Carnavalsleus van dit jaar was er vast een prijsvraag bedacht. Wat een idee! Origineler kan het niet: “Carnaval is....... 50 tinten geel.....met twee vingers schuim!” Je moet er maar opkomen. Iedere gezonde carnavalsvierder wil deze spreuk meteen in de praktijk brengen.

Maar de keuze van deze leus is zeker niet zo reuze. Het is een gejatte spreuk. Niet van de Carnavalsvereniging de Hagmöll’n Lummels uit Bentelo of van Sterzo uit Goor. De banden met die verenigingen zijn wel zo “veraderd” dat ze niet van elkaar jatten. Mark Escher van Sterzo en Robert ten Thije van de Hagmöll’n lummels zijn beide geboren in Hengevelde. Een broedplaats dus voor Presidenten, prinsen, jonkvrouwen, jonkheren en adjudante(n)s. Eigenlijk is bijna heel Hengevelde, met alle familieverstrengelingen, wel van Adel! Jort Kelder is al gesignaleerd! Daarom staan er ook zoveel riante woningen in Hengevelde.

De Carnavalsleus dit jaar is gestolen uit de internationale bestseller van E.L. James. Een opwindend boek, dat in Hengevelde, vooral in bed gelezen wordt. De schrijver schreef eigenlijk drie boeken, t.w. 50 tinten grijs, 50 tinten donkerder en 50 tinten vrij. Maar zoals je ziet, zit de kleur geel er niet bij. Dat is nou de slimme creatieve vrijheid van Carnaval!

Natuurlijk weet de Raad van elf de leus met gevoel en genot tot uitvoering te brengen. Jonge kerels, maar het zijn geen “Mennekes” meer. Daarvoor zijn ze te volwassen. Een paar van de rustigste Raad van elfers hebben mij zelfs verzekerd dat het inspirerende boek van die vijftig tinten, bij hem ‘s nachts onder het kopkussen ligt. Ze wilden wel anoniem blijven!

Op dinsdag wordt de hele carnavalsvereniging te water gelaten en gaat zwemmen. Een jaarlijkse traditie die ze koesteren. Even een weekend van plezier en lol afspoelen en van alle hoogtepunten nagenieten. Om de overgang naar het normale leven iets geleidelijker te laten verlopen, zou een uniforme baduitrusting de Carnavals Vereniging nog beter opvallend maken in het water. Dezelfde badpakken en zwembroeken. Met de naam erop van de Carnavalsvereniging. Ze zwemmen tenslotte ook in hetzelfde water. Wolterinck wil er vast wel over nadenken. Voor de spreuk van volgend jaar bestaan er nog meer kleuren.

In stilte denken de leden van de “Höftemennekes” nog aan die 50 tinten. Welke kleur ze erbij voelen, blijft een bezig (bed)geheim.

En dat is maar goed ook!

Ik vlieg weg............

Pieter Column