Pieter Column: ”Mike naar de geboortegrond van het “Football” (27)

Mike te Wierik koerst keurig en knap via Euroborg en Pride Park Stadium naar de geboortegrond van het “Football”.
Na de overwinning van FC Groningen op Ajax, een paar weken geleden, stond er een mooie foto in de Volkskrant. Mike te Wierik troost Donny van Beek. Een imponerend plaatje. Mike heeft hem bijna in een houtgreep. Donny wil eigenlijk niet getroost worden. Hij kijkt Mike ook niet aan, maar wil zo snel mogelijk naar de kleedkamer. Mooi om te zien. De hele wedstrijd kwam Ajax niet aan het scoren. Donny wil weg uit Groningen en zo snel mogelijk naar het lucratieve contract van Real Madrid. Je ziet het niet, maar Mike geniet!

Maar een paar weken later, hoor ik in de informatieve wandelgangen allemaal toespelingen over de toekomst van Mike. Zijn contract met Groningen loopt dit seizoen namelijk af. Allerlei speculaties rollen over de buis en de pers. Een overgang naar FC Twente werd door een schare trouwe Heracles supporters, meteen als onmogelijk weggeschreven. Een buitenlandse club behoorde duidelijk ook tot de mogelijkheden. Mike het land uit? Voordat het in de krant stond, wist ik al dat hij een contract getekend had bij Derby County. Snelle en betrouwbare lijntjes in het dorp. Van Danny Buijs naar Philip Cocu. Van Mark Rutte naar Boris Johnsen. Van de Euro naar het Pond!
Brigitte en Jan te Wierik, Mike’s ouders, wisten bij de geboorte van Mike al dat het een voetballer zou worden met internationale ambities. Daarom noemden ze hem Mike. Engelser kan het niet. Tevens een naam die veel voetballers hebben. Zoals Mike van der Hoorn, Mike van Duinen en Mike van Beijen. Maar ook Mike Tyson de bokser en Mike Oldfield de muzikant.

In een interview met TV Noord was Mike lovend over de club waar hij volgend seizoen gaat spelen. Een club met veel tradities. Derby County FC bestaat al sinds 1886. Dan is FC Groningen nog een broekie. Het stadion is ook al aanmerkelijk groter dan het Euroborgstadion. Een volgepakt stadion biedt maar liefst plaats aan 33.597 toeschouwers. Het is ook nog een club die in 1972 en 1975 kampioen van Engeland is geweest! Derby County speelt nu nog in “ the Football League Championship”. Maar de ambities, om terug te keren naar de Premier League is groot. Door het aantrekken van Wayne Rooney, Philip Cocu en Mike te Wierik gaat dat zeker lukken. Mike was in het interview ook duidelijk over de trainingsfaciliteiten van Derby County. Heel diplomatiek zei hij:”FC Groningen heeft hele goede trainingsfaciliteiten maar bij Derby County is het net iets beter.”

Toch levert de overgang van Mike naar het Verenigd Koninkrijk nog wel wat problemen op. Zo moet W.V.V. waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe assistent-trainer. In mijn brede netwerk gonst het nu al van de geruchten. Een naam die ik veel hoor, is die van Mark van Bommel. Maar ik weet niet of dit wel een serieuze optie is.

 
 
Ik vlieg weg...........
Pieter Column