Pieter Column: Nijvere natuurliefhebber uit Hengevelde zich inzet voor de natuur (87)

Hoe een nijvere natuurliefhebber uit Hengevelde zich inzet voor de natuur door het verzamelen van batterijen en cartridges.

De natuur heeft het moeilijk. Er is zoveel moois te zien om ons heen. Kijk en luister maar eens goed. Zet een verwonderingsbril op. Geniet van de kleurenpracht van de vele veldbloemen. Hoor de talrijke vogels met hun luids gezang of gekwetter. Kijk naar hun kunstige bouwwerkjes.

Maar deze pracht wordt al jarenlang voortdurend aangevallen en vernield. Niet door de natuur zelf maar door de mens! De mens die alles beter weet en denkt de wereld zelf te beheersen. Eigenlijk een soort dictator die de wil oplegt aan de natuur. Vooral het dumpen van producten, waar de natuur niks mee kan, is fataal voor de omgeving. Denk aan olie, plastic, ijzer, steen en gifhoudende producten.

Gelukkig zijn er al jarenlang mensen die zich inzetten voor de natuur. Kijk o.a. naar de activiteiten van Natuurmonumenten, Greenpeace en het I.V.N. Dichterbij hebben we de Hofvogels, de papierboys, de glasbak en de inzameling van oude kleren.

Maar één natuurliefhebber in Hengevelde is al jarenlang enthousiast bezig om batterijen en cartridges op te halen. Deze producten horen volgens Jan Boomkamp niet in de vuilnis en zeker niet in de natuur. Ja, wie kent oons Jan Boomkamp niet in ons dorp. Alom bekend als schoolmeester aan de Petrusschool. Nu al jaren actief als roerige pensionado! Groot kenner van de natuur. Twee kinderen van mij hebben bij hem in de klas gezeten. “Hij wist heel veel van de natuur en kon er ook zo enthousiast over vertellen. Soms wel wat lang.”. Al heel wat jaren geleden begon Jan zijn verzamelwoede naar producten die zeer schadelijk zijn voor de natuur. Via de schoolkinderen begon de inzameling van batterijen en cartridges. Reclame via school leverde al meteen heel veel schadelijke materialen op. Grote bakken bij school kijken hevig hongerig uit naar wat de kinderen van huis of uit de buurt meebrengen. Maar het verzamelen brengt ook nog geld op! Volgens Jan heeft de school de afgelopen jaren al veel geld mogen ontvangen voor de ingeleverde goederen. Zelfs een nieuwe stichting zag het levenslicht”: Stichting Petrusschool Cartridge Fonds”. In het jaarverslag van vorig jaar op Wegdamnieuws, lezen we de mooie cijfers van de St. P.C.F. “Stichting Petrusschool Cartridge Fonds blikt terug op een succesvol jaar”.

De ontvangen vergoedingen zijn verantwoord ingezet op de Petrusschool en organisaties in de regio. Zo werd de school bibliotheek vernieuwd, zijn er 100 nieuwe koptelefoons en muizen beschikbaar en was er knutselmateriaal voor de onderbouw. Maar er gingen ook gulle giften naar: het Prinses Beatrix Spierfonds, O.W.C. het Roessing, De Losserhof, Stichting Twente tegen kanker.

Bij het lezen van de resultaten van de Stichting ben ik zeer onder de indruk van het (net)werk van de Stichting Petrusschool Cartridge Fonds. Dank aan alle ouders en kinderen voor het verzamelen van batterijen en Cartridges. Maar vooral de oprichter, organisator, initiatiefnemer, sturende en motiverende kracht Jan Boomkamp verdient een dikke pluim! Om met de woorden van schoolmeester Jan te spreken: “Hij heeft een dikke 10 verdiend! En een kus van de juffrouw!

Stichting ga zo door!

 

 

Ik vlieg weg……..

Pieter Column