Gerard Workel na zo’n 1000 wedstrijden uitgefloten bij W.V.V.’34

‘Ongeveer 1000 wedstrijden heb ik gefloten in de afgelopen 42 jaar. Tijd om te stoppen’. Dat was het eerste wat Gerard Workel zei toen Marieke Vogt met Gerard in gesprek ging. En daarna gaf hij aan dat menig voetballer in deze jaren wel gemopperd heeft: ‘As den Workel fluit, dan wint wie toch nich’.

In 1974 is Gerard lid geworden van W.V.V.34, waar hij begon als speler van het 4e elftal. Al snel daarna maakte hij promotie naar het derde, waar wijlen Bennie Hummelink trainer was en hij heeft het zelfs nog even geschopt tot het eerste elftal, al geeft hij zelf aan dat die periode in zijn spelerscarrière niet zo lang geduurd heeft.

De stap naar scheidsrechter heeft hij gemaakt in 1978, hij is toen gestopt met voetballen. Op de vraag waarom deze stap zegt hij met een lach ‘A’j thoes niks te zegg’n hebt, dan goa’j fluiten’. Zijn eerste wedstrijd in als scheidsrechter was een wedstrijd van de A1, dat kan hij zich nog goed herinneren. De cursus voor gediplomeerd scheidsrechter volgde Gerard destijds bij de KNVB en hij heeft in de jaren daarna menig wedstrijd gefloten als KNVB-scheidsrechter voor de Twentse Voetbal Bond (TVB). In die jaren waren Hans Oude Rikmanspoel en Fons Semmekrot ook actief als KNVB-scheidsrechter en gingen ze heel Twente door om te fluiten. Een tijdje heeft Gerard zelfs naast het fluiten het voetbal ook weer opgepakt, maar na een gescheurde achillespees was dat in 1984 definitief ten einde. Ook het bondsscheidsrechter zijn was in die tijd voorbij. Als Gerard daarover vertelt voel je nog de frustratie. Het ging om twee honderdste in de beoordeling van een wedstrijd die hij floot. Hij scoorde een 7,26 waar het een 7,28 moest zijn om op 1e klasse niveau van de TVB te mogen blijven fluiten. Zijn laatste KNVB wedstrijd was de beslissingswedstrijd Zenderen Vooruit – Dinkelland met meer dan 2000 supporters. Zelfs de uitslag weet Gerard nog: 0-2. Een mooie afsluiting van zijn periode als bondsscheidsrechter en door die beoordeling was hij daar ook definitief klaar mee.

Verder als clubscheidsrechter dan maar. Wedstrijden van de A1, de B1 en de senioren van W.V.V.’34 waren hem lief. Hij heeft het fluiten al die jaren met passie en plezier gedaan, zonder enige onderbreking door blessures. Naast het fluiten kijkt hij altijd met plezier naar de wedstrijden van W.V.V.’34 1, vaak samen met zijn broer Hendrik, en op zaterdag met de vaste ‘zaterdagmiddagclub’ drinkt hij graag zijn biertjes in de kantine.

Het fluiten was voor Gerard echt een hobby en het besluit om te stoppen was dan ook niet makkelijk. Maar toch voelt het goed. Hij is blij dat hij zelf deze beslissing kan nemen en maakt graag ruimte voor de nieuwe generatie scheidsrechters. Ook het inplannen van de scheidsrechters voor de zondag heeft Gerard ruim 15 jaar gedaan en draagt hij nu graag aan een ander over. Het is mooi geweest!

Wat hij de nieuwe generatie scheidsrechters graag mee wil geven is: ‘Fluit zoals ik het altijd gedaan heb. Dan hou je plezier. Loopt het stroef of is de klik er niet met de wedstrijd vraag dan aan de spelers of ze willen voetballen of niet? Het antwoord zal altijd ja zijn en zeg dan ook gewoon dat ze dat dan moeten gaan doen en moeten ophouden met zeuren. Praat discussies naderhand altijd uit in de kantine en drink er vervolgens samen een biertje op.’

Is W.V.V.’34 dan nu van Gerard Workel af? ‘Haha… nee nog lang niet’ is het duidelijke antwoord van Gerard. Hij heeft nu nóg meer tijd om naar wedstrijden van het eerste en tweede elftal te kijken, af en toe een jeugdwedstrijd mee te pakken en op zaterdagmiddag de gezelligheid van de kantine op te zoeken. En dat zal hij ook volop gaan doen.

W.V.V.’34 kan deze markante scheidsrechter toch echt niet zomaar laten gaan, dus afgesproken is dat we komend najaar Gerard nog één keer in zijn vertrouwde scheidsrechterstenue op het veld gaan zien. Dat zal zijn bij zijn afscheidswedstrijd, welke door Corona nog niet heeft kunnen plaatsvinden.

Gerard, namens bestuur, leden, oud-leden en vrijwilligers van W.V.V.’34 bedankt voor alle uren die jij met hart en ziel in het ‘scheidsrechter-zijn’ hebt gestopt. Geniet van de tijd die je nu hebt met Marie-José, kinderen en kleinkinderen!

Afbeelding kan het volgende bevatten: 8 mensen, staande mensen, kind en buiten

Afbeelding kan het volgende bevatten: 15 mensen, staande mensen en buiten

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon

(bron: www.wvv34.nl)