dinsdag, 16 februari 2021 18:19

Didi en Allie

Over Ron Beton gesproken. U zag hem maandagavond bij Op1. Ron Vlaar alias Ron Beton stopt met voetballen. Ik vond Ron Beton een prachtige nickname. Talloze voetballers hebben nicknames. Hoe mooi is dat. Het zegt iets over de betekenis van voetbal in het leven en zeker in een een hecht elftal dat je best kunt vergelijken met een gezin. De mannen weten veel/alles van elkaar en dan ontstaan al snel de koosnaampjes.

zondag, 14 februari 2021 05:52

De schaatsfamilie Ottenschot

“Jaarboek In de Hof” staat op de voorkant van een fraai boekwerk dat in de jaren 2009/2010 is geproduceerd. Liefst 170 pagina’s in luxe uitvoering. Wellicht staat het bij u en vele andere inwoners van de gemeente Hof van Twente in de kast. Jaargang 1 staat onder de titel, hetgeen suggereert dat we nog vaker zo’n uitgave zouden mogen verwachten. Dat is er om voor mij onbekende redenen niet van gekomen. Ik vermoed dat de broodnodige financiën voor zo’n project een doorslaggevende rol spelen.
Achterin dat jaarboek staat een artikel over de schaatsfamilie Ottenschot. Mijn oud-collega wijlen Ruud Klumpers, een van de aanjagers van de uitgave, vroeg mij om een artikel te schrijven. Omdat het winter was, dacht ik meteen aan Hennie Ottenschot en zijn broers en zussen die vroeger de pannen van het dak schaatsten. Nu de elfstedenkoorts en de lust om op de ijsbaan of een ondergelopen weiland wat rondjes te trekken op de smalle ijzers, plotseling weer is opgelaaid, haalde ik dat verhaal (speciaal voor Wegdam Nieuws) weer te voorschijn en voegde er nog wat meer info aan toe. Wat ik erbij wil vermelden, is dat een aantal van de Ottenschots die aan het woord komen, intussen overleden is.
Bij deze het aangepaste verhaal uit het Jaarboek “In de Hof”
(foto uit 2009: vlnr Riet, Herman, Jan, Bernard, Hennie, Annie, Marietje)

vrijdag, 22 januari 2021 12:30

De liefste juffrouw van West-Europa

Ze was al 88 jaar, maar het bericht van haar overlijden viel me koud op het dak. Ik dacht nog aan haar toen ik een artikel in de TCTub las dat in het Dijkhuis, het verpleeghuis in Borne, een relatief groot aantal bewoners aan corona was bezweken. Het zou toch niet waar zijn dat mijn juffrouw van de lagere school, Gerda Borre, een van hen zou zijn. Een paar pagina’s verder stond ze tussen de overlijdensadvertenties, pff. Mijn klasgenoten uit Hengevelde en omliggende buurtschappen – we hadden haar als juf in de eerste én derde klas – herinneren zich haar allemaal als een heel lieve juffrouw. Ik geloof dat er in heel West-Europa destijds geen lievere juf was dan zij.

zondag, 07 februari 2021 06:13

VERDWENEN CAFÉS. DEEL 4 DE GROTE VOGEL

Fier staat de vogel nog altijd op een hoge paal in de tuin van het voormalige café. Het lijkt een gewoon woonhuis geworden en dat is het ook, want aan het pand op de hoek Beldsweg/Dorreweg is nauwelijks nog iets te zien wat lijkt op de horecabestemming van vroeger. Alleen de voordeur is in tact gebleven en de grote kelder onder de huidige woonkamer is een aanwijzing. Oudere inwoners van Wiene alsmede voormalige bezoekers van De Grote Vogel weten nog goed dat het een café was. En mochten ze dat vergeten zijn, dan is de vogel hoog boven de voortuin een duidelijke hint van wat in de vorige eeuw de functie was van deze woning.
(foto Jan Schoneveld)

zondag, 27 december 2020 05:52

De Wegdammers, toneelclub van hoog niveau

Toen kort na de Tweede Wereldoorlog Hengevelde weer opgebouwd was en ook het culturele leven op gang begon te komen, ontstond de toneelclub De Wegdammers. De senioren van het dorp zullen zich die tijd glimlachend herinneren. Bij Assink en later in een heus openluchttheater werden de stukken opgevoerd: blij- en treurspelen, speciale voorstellingen voor kinderen. Elk stuk werd meerdere keren opgevoerd en altijd zat de zaal of de tribune vol. Na enige tijd kwam het publiek van heinde en ver. En ooit speelden de Wegdammers een stuk dat bussen vol geïnteresseerden trok uit het hele land. Hengevelde stond op de kaart door een groep uitmuntende acteurs.
(foto: Voorstelling in de Kuil, volle bak, zitplaatsen te weinig) 

Pagina 1 van 29