donderdag 21 maart 2019
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zestien dagen na het afscheid van Elly

  • dinsdag, 12 maart 2019 13:26

We waren even oud, Elly en ik. In de paar minuten dat ik naast haar stond in de woonkamer van haar huis in Eefde, nu alweer 15 dagen geleden, ging dat allemaal weer door mijn hoofd. Haar man Fedde en diens zoon Alfred waren er ook. Ze lag er heel mooi opgebaard. Ik zei tegen Fedde: ‘Als ze nu adem gaat halen, geloof ik het. Zo mooi lag ze daar.’ Ja, het was uiteraard tegen beter weten in. Maar ik kon er nog steeds niet bij en ik kan vandaag de dag nog steeds niet geloven dat ze uit de tijd is. Zoals je dat zo vaak hebt als je een dierbaar mens verliest. En dat gebeurt de laatste jaren steeds vaker. Ik wen er nooit aan. De emotie van zo’n definitief vertrek naar het hiernamaals wordt ook sterker, ervaar ik. En dat had en heb ik met mijn nicht Elly heel intens.
(Foto Rikkert Harink/2006)

Heracles-Ajax 1-0

  • woensdag, 13 februari 2019 18:14

Nog even terug naar zaterdagavond, Heracles-Ajax 1-0. Dat was weer zo typisch Heracles. En ik wist het van tevoren. Ja, heel af en toe is het moeilijk bescheiden te blijven. Want misschien weet je nog wat ik vorige week op deze plek schreef.
Laat datzelfde Ajax nou aanstaande zaterdag naar Almelo komen voor de return. Vertel Wormuth dat de ploeg van streekgenoot Erik ten Hag een hekel heeft aan kunstgras en aan uitwedstrijden in de provincie, waar het ook nog eens een paar graden kouder is dan in de hoofdstad. Gezien de resultaten van de laatste maanden durf ik het haast niet op te tikken, maar ik denk dat Heracles voor een stuntje gaat zorgen. Nogmaals 1-1?

 

RIP Henk Renssen

  • woensdag, 06 februari 2019 12:12

Op 85-jarige leeftijd is Henk Renssen overleden. Maandagavond raakte de geliefde oud-trainer van WVV34 uit de tijd. Hij was de laatste tijd erg benauwd. Daar komt bij dat hij door de IBM-ziekte – een afgeleide vorm van ALS – al enkele jaren aan de rolstoel gekluisterd zat. ‘Hij had er vrede mee, dat het einde van zijn leven in zicht was,’ vertelde zijn zoon Marcel mij gisteren. Aanstaande maandag is de uitvaart.
(door Gijs Eijsink)

Britse Wegdammers in de ban van de Brexit

  • dinsdag, 29 januari 2019 05:13

De Brexit is al maanden een heel heet hangijzer. Het houdt de gemoederen bezig. In Groot-Brittannië, maar ook in Europa. Hoe kijken de twee Wegdammers die in Engeland wonen, ernaar. Hans Grefte (54) woont al 31 jaar in Londen samen met zijn Ierse vrouw Jacky en hun vijf zonen. Diane ten Buuren woonde met haar man John aanvankelijk ook in Londen, maar is later noordwaarts getrokken naar het plaatsje Hope in het fraaie Peak District niet ver van Sheffield. En dan is er nog Belinda Tuinte die bijna twintig jaar in Yorkshire heeft gewoond, maar ruim twee jaar geleden terugkwam naar Hengevelde om zich hier te vestigen met haar man Mark en dochter Robyn.
Hoe ondergaan ze de Brexit perikelen, zijn ze fan van Theresa May die bijna dagelijks crisisbesprekingen voert en zijn ze bang voor uitzetting als het allemaal doorgaat?
(Foto: Diane ten Buuren rust uit van een tochtje met de mountain bike in de buurt van haar huis in Hope)

Nieuwe doodgravers gevraagd

  • woensdag, 26 december 2018 06:18

Ze zijn de zeventig gepasseerd. Het is mooi geweest, zeggen ze. Het delven van een graf, vooral als het om een dubbele versie gaat, valt hen steeds zwaarder. Frans Blokhorst en Bennie Rupert stoppen als doodgraver oftewel grafdelver op het kerkhof van het dorp. Ik was benieuwd naar de gang van zaken bij dit serieuze karwei. De twee zwagers begonnen in 2011 met hun nieuwe vrijetijd job. Acht jaar geleden. Ze herinneren zich nog dat het graf van Jan Knol het eerste was. Tonnie Broshuis en Jan Derkink stopten ermee. Ze vonden de klus te zwaar en om dezelfde reden stoppen Frans en Bennie nu ook. ‘We hebben destijds meteen “ja” gezegd. Gerard Oude Meijers benaderde ons namens de parochie’, herinneren ze zich.

De godfather van Hengevelde is niet meer

  • donderdag, 06 december 2018 09:01

Soms zou je haast denken dat Marinus Kuipers onsterfelijk was. Bijvoorbeeld afgelopen zomer toen ik door de Eeftinkstraat reed en hij daar in zijn tuin bezig was en we nog even een prettig gesprekje voerden. Maar tamelijk plotseling is er dan toch een einde aan zijn leven gekomen en dat stemt ons droef. Fysieke malheur werd hem te machtig. De godfather van Hengevelde is 90 jaar geworden. We zullen hem missen, maar koesteren de lange tijd dat hij onder ons was. Want hij heeft Hengevelde veel gebracht. Onnoemlijk veel.

Wat is nou typisch Broshuis? Het antwoord laat zich raden. Ze zijn rustig en staan niet graag op de voorgrond. Zo kennen de Wegdammers de mannen en vrouwen van De Baas, zoals de familie uit de Stegenhoek in de volksmond genoemd wordt.
‘Maar’, zegt Tonnie, ‘als we bij elkaar zijn kan de discussie hoog oplopen.’
‘Omdat wij allemaal onze meningen hebben’, reageert Theo. ‘Maar als we uit elkaar gaan, heeft niemand met een van de anderen een probleem.’
De familie Broshuis staat centraal in de zevende aflevering van de serie over grote Wegdamse gezinnen.
(Foto. Eind jaren 40. Jans en Grade poseren met hun kinderen. Boven vlnr Marinus, Mien, Gerhard, Annie, Jan, Christien, Herman en Hendrik. Onder Tonnie, Frans, Theo en Bernard)

Glanerbrug is booming, althans qua voetbal. De drie clubs uit het grote grensdorp achter Enschede bezetten de eerste drie plaatsen van de ranglijst in de derde klasse A. Wie van deze drie wordt kampioen, Sportlust, Avanti W of Eilermark? Ik zeg Sportlust, want het elftal met oa voormalige semiprofs en –topamateurs in de gelederen, is heel sterk. Niki Leferink, de trainer van DSVD, zei vorige week al na de 4-1 nederlaag, dat Sportlust te goed is voor de derde klasse.  WVV, mijn club uit Hengevelde, was eergisteren aan de beurt op eigen veld. Het werd een nederlaag met dezelfde cijfers. Driekwart van de derde klasse A zijn dorpsclubs als DSVD en WVV. Ze teren nagenoeg uitsluitend op aanwas uit de eigen jeugd en kunnen niet op tegen ploegen als Sportlust of Eilermark, die elk seizoen meer dan een handvol nieuwe spelers aantrekken. Eilermark begroette zelfs twaalf aanwinsten. Avanti kreeg er vijf bij en Sportlust zelf zes.
‘Ze geven die spelers een paar centen en dan komen ze graag’, zei iemand die het kan weten.
‘Juist niet’, zei iemand anders die het ook kan weten, ‘die spelers kennen elkaar. Ze zien wie er speelt bij Sportlust en willen er dan ook gaan voetballen, ook al spelen ze daar onder hun niveau.’ Feit is dat betrekkelijk jonge ex-profvoetballers als Dario Tanda, Kevin Spanjaard en Coen Gortemaker uitgerekend bij Sportlust neerstreken om hun carrière te vervolgen.
In 3A zijn de kaarten dus al geschud na vier wedstrijden. Sportlust, dat op zondag geen lagere elftallen heeft, won ze alle vier dik. In drie ervan scoorden de aanvallers vier keer. Alleen tegen NEO werd het ‘maar ’3-0. Wat wil je ook met jongens als Holtmann, Strijker, Hempenius en Spanjaard, die hun hele carrière al gemakkelijk scoren.
Avanti heeft ze ook alle vier gewonnen, Eilermark echter boekte één nederlaag (tegen NEO). Twaalf nieuwe spelers heb je maar zo niet ingepast.
In Glanerbrug kan in april de vlag uit. Sportlust wordt ongeslagen kampioen en promoveert. Avanti en Eilermark gaan hogerop via de promotiewedstrijden. Voor Glanerbrug en omstreken zou het mooi zijn en ook voor de derde klasse A die dan weer met minder megalomane concurrenten een mooie competitie kan vormen waarin iedere club kans heeft op promotie.
WVV gaat zondag naar Avanti. Wat zou een gelijkspelletje mooi zijn voor de groengelen, maar ik vrees het ergste.  Sportlust- Reutum wordt weer 4-1 en hopelijk krijgt Eilermark een lastige middag bij Saasveldia. NEO wint in Lonneker, wint daarna ook de meeste wedstrijden, maar zal het uiteindelijk gaan afleggen tegen de Glanerbrugse grootmachten. Overigens, november is de eerste feestmaand in Glanerbrug, want dan staan de eerste twee derby’s op de rol.

(Bron: TwenteSport.com)

all4gsm

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

Ik moet van mijn werkgever nee leren zeggen

Ik heb gezegd dat ik dat niet wil

 

Suggesties ? [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren