zaterdag, 07 november 2020 06:50

Wegdammers in het buitenland, een update

Corona. Het woord alleen al hangt je bijkans de keel uit. We deden kalm aan afgelopen voorjaar, waren attent, maar zitten een half jaar later alweer in een lockdown en ineens is het ook in Twente volop raak. Ook Hengevelde is bezocht door het virus. Verschillende Wegdammers zijn slachtoffer van het schrik aanjagende Covid-19. Wegdam Nieuws informeerde in het voorjaar bij geëmigreerde Wegdammers hoe de toestand in hun land en in hun contreien is. Dertien voormalige dorpsgenoten reageerden op onze vraag. Maar hoe is het nu. We vroegen hen dat weer. Vier van hen gaven gehoor aan onze vraag. Drie van hen meldden zich vanuit een Europees land, Ruben Sander beschrijft de huidige toestand in zijn land Thailand. Lees en zie de verschillen met ons eigen land en vooral met deze regio.

donderdag, 05 november 2020 05:37

Nobby

Bij het bericht dat Nobby Stiles (links) alias the toothless tiger is overleden, gingen mijn gedachten meteen terug naar het WK voetbal in 1966, toen Engeland met een beetje geluk in eigen land wereldkampioen werd. Een van de steunpilaren van dat elftal was de bikkelharde Nobby Stiles. Je zou hem maar tegenkomen met dat angstaanjagende bovengebit. De kleine middenvelder trok zijn poot nooit terug, maar kon ook goed voetballen. Eén of twee van dat soort militante spelers die vaak worden aangeduid al terriërs, maken een elftal sterker. Stiles was onmisbaar in het Engelse elftal van toen.

vrijdag, 13 november 2020 05:10

VERDWENEN CAFÉS. DEEL 3 HALFWEG

De naam was logisch. Het café was gebouwd, maar hoe moest het heten? Dat was niet moeilijk. Het lag midden tussen Hengevelde en Goor, dus kreeg het de naam Halfweg. Intussen is het bijna honderd jaar geleden dat Gerhard Spijkerman en zijn vrouw Hanna zich daar vestigden aan de Goorsestraat. Het jaartal 1926 staat er met grote cijfers voor. Het café had een vaste klantenkring, maar was ook een prima plek voor passanten om er even aan te leggen. ‘En zondag kwam er veel fietsvolk’, vertel Gert Spijkerman. We wilden meer weten over het voormalige horecabedrijf met de naam Halfweg. Bij Gert en diens vrouw Annie waren we aan het juiste adres. Gert is de enige zoon van Gerhard en Hanna die nog in leven is. Ook voormalige klanten gaven een aardige kijk op het café uit de vorige eeuw.

vrijdag, 30 oktober 2020 05:31

De gastvrijheid van de familie Hartgerink

De naam Frans Babeliowsky zegt u nog iets, denk ik. Hij woonde tijdens de oorlog twee keer een zomervakantie bij Doeschot en in 1945 meer dan een half jaar, waarbij hij in Hengevelde ook actief was als jonge verzetsstrijder in de dagen van de bevrijding. Frans die nu 91 is, woont in Blaricum. Het bijzondere is dat zijn oudere broer Martin tijdens de oorlog ook twee keer in Hengevelde heeft gelogeerd. Dat schreven we destijds al, alleen wisten we niet waar. Dat weten we intussen. Hij is een jaar ouder dan Frans en was in de zomer van 1943 en ’44 ingekwartierd bij de familie Hartgerink aan de Kerkstraat. Na een werkzaam leven als piloot is hij jaren geleden neergestreken in Buurmalsen en woont thans in het naburige Geldermalsen. Hij is thans 93 jaar. 
Martin heeft ooit zijn Hengeveldse belevenissen op papier gezet en daarnaast heb ik hem telefonisch een aantal vragen mogen stellen. Na die van Frans volgen hier de Hengeveldse ervaringen van zijn broer Martin.
(Foto: Martin Babeliowsky en zijn vrouw Mia bezoeken het gouden echtpaar Hartgerink in de feestzaal bij Assink)

zondag, 18 oktober 2020 05:24

VERDWENEN CAFÉS. DEEL 2 VAN OTTEN

Je gelooft je ogen niet als eigenaresse Mario de deur van het voormalige café opent. De oorspronkelijke gelagkamer is nog bijna helemaal intact. De afbeeldingen van verschillende soorten paarden hangen nog aan de muur en symboliseren de band tussen de vroegere eigenaars en deze fraai gevormde viervoeters. Vanaf de foto aan de zijkant van het schap waakt grootmoeder Mariemeuje over het café alsof het al die tientallen jaren nog steeds in functie is. Bij de voordeur hangt ook nog gewoon het bekende bord met de naam. De tamelijk verroeste fietsenstalling staat er nog. Kortom, café Van Otten in Markvelde zou zo weer open kunnen. Mario glimlacht. ‘Dat gaan we niet doen’, zegt ze resoluut.
(foto: café Van Otten anno 2020) 

Pagina 1 van 27