De officiële bevrijding van Nederland was 5 mei jl. 75 jaar geleden. Hengevelde (en omstreken) vierde dat al op 1 april. Iedereen heeft het intussen wel meegekregen. In de zomer van 1945 was de wederopbouw van ons land en onze regio al in volle gang. Hoe zat dat aan de andere kant van de grens, daar waar beide landen elkaar raken, in elkaar overvloeien zelfs, want ze spreken hetzelfde dialect. Ik neem mijn familie in het piepkleine dorpje Zwillbrock als voorbeeld. Het is de familie Reirink, die niet meer dan driehonderd meter over de grens woont. Niettemin hoorden ze bij de vijand die verloren had. De Reirinks hebben zware tijden beleefd in de wrede oorlog. Ze moesten echt bijkomen van de strijd. Overgaan tot de orde van de dag was er niet meteen bij. Het kostte tijd om de oorlog te verwerken, persoonlijk, qua familie en als dorp. We gaan in dit verhaal andermaal 75 jaar terug in de tijd, maar dan in Zwillbrock op zo'n 23 km van Hengevelde.
(foto: Ludwig Reirink achter de tapkast in zijn café)

Van het een komt soms het ander. We publiceerden onlangs op Wegdam Nieuws verhalen over de bevrijding van 75 jaar geleden. Zo beschreven we de gebeurtenissen op de boerderij van Goselink op de eerste april van 1945 en de avonturen van Frans Babeliowsky die geëvacueerd was in Hengevelde en onderdak vond bij de familie Doeschot. Frans was een jongen van 16 jaar, maar hij sloot zich manhaftig aan bij een groep verzetsmensen die het leven van de Duitse bezetter zo goed mogelijk probeerden te ondermijnen. Ook Nies Goderie uit Steenbergen deed dat. Hij was ondergedoken bij Dieks en Mina Vonder, niet ver van de boerderij van Doeschot.
Goderie woont thans in Roosendaal. We kwamen hem op het spoor en vroegen hem naar zijn belevenissen in Hengevelde ten tijde van de bevrijding.

Aan de serie waarin we geëmigreerde Wegdammers vroegen naar hun ervaringen met corona, wordt andermaal een hoofdstuk toegevoegd, Nieuw-Zeeland. Interessant, want aan de andere kant van de aardbol. Hoe is de toestand daar medio juni 2020?
Aflevering 13: Roeline Kuijer vanuit Kirwee (Nieuw-Zeeland).
woensdag, 10 juni 2020 05:07

De bank...

Hij is terug, onze bank. Misschien is ie 100 jaar oud, we weten het niet. Hij stond achter ons vorige huis, maar na een cosmetische behandeling door de beste timmerman van Beckum (en omstreken) mag hij de voorkant van onze huidige woning sieren. Fier, onverwoestbaar, goed in de verf staat ie daar voor weer eindeloos veel jaren.

Voor de serie waarin we geëmigreerde Wegdammers vroegen naar hun ervaringen met corona, wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd: Ecuador in Zuid-Amerika. We zaten met de aflevering vanuit Aruba (Oda Brummelhuis) al wel een beetje in de buurt, maar Zuid-Amerika hadden we nog niet. Hoe is de toestand in de hoofdstad van Ecuador?
Aflevering 12: NIEK JANNINK (bijna 39) vanuit Quito (Ecuador).
(onderaan Nieks verhaal vindt u nog wat meer info over hem)

Pagina 1 van 26