Een kennismaking met de zorg; Carintreggeland en JP van den Bent stichting

Mensen die niet (meer) de zelfregie over hun leven hebben moeten vaak verhuizen uit Hengevelde. Zij worden dan verzorgd in een vreemde omgeving. Bestaande sociale activiteiten en contacten verdwijnen hierdoor. Werkgroep ‘Blijven Wonen In Hengevelde’ zet zich daarom samen met ondernemersvereniging SIO in voor de komst van een ‘carebrede kleinschalige woonvoorziening’ in Hengevelde. Werkgroep 'Blijven Wonen In Hengevelde' maakt zich sterk voor de komst van een carebrede kleinschalige woonvorm in Hengevelde. Dit is een beschutte woonvorm voor verschillende doelgroepen waar bewoners meer zorg en begeleiding kunnen krijgen dan in de thuissituatie. Door deze extra zorg en veiligheid kunnen de bewoners blijven wonen in de gemeenschap van Hengevelde. Een carebrede kleinschalige woonvorm kan natuurlijk niet zonder professionele zorgpartijen. BWIH werkt daarom samen met Carintreggeland en de JP van den Bent Stichting. In deze nieuwsbrief een interview met professionals van deze zorgpartijen: Ina Oltvoort en Ineke Overkempe.Daarnaast willen we via deze weg de Tuinte groep uit Hengevelde bedanken voor het keer op keer beschikbaar stellen van vergaderruimten, koffie, thee, koekjes, printwerken andere diensten. Namens de hele werkgroep: enorm BEDANKT! Veel leesplezier met het interview

Interview: Samen Zorgen

Interview: Samen Zorgen

Onze keuze voor Carintreggeland en de JP van den Bent stichting komt niet uit de lucht vallen. Carintreggeland is al jaren in Hengevelde actief in de thuiszorg voor met name ouderen. Hierdoor zijn zij voor velen al bekende en vertrouwde gezichten. JP van den Bent is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Op basis van gesprekken met JP van den Bent, ouders en betrokkenen hebben wij voor hen gekozen. Beide partijen denken met ons mee over hoe de zorg er in een carebrede kleinschalige woonvorm in Hengevelde uit zou moeten zien. We gingen in gesprek met Ineke Overkempe van JP van den Bent en Ina Oltvoort van Carintreggeland. Tijd voor een kennismaking.

Bekend met de omgevingIneke Overkempe werkt al 28 jaar voor JP van den Bent. Ze is regiocoördinator van de regio Midden, waar ook de Hof van Twente onder valt. JP van den Bent werkt vanuit kleinschalige, autonome locaties die zoveel mogelijk zaken lokaal regelen. “Daardoor zijn we bekend met onze omgeving en kent de omgeving ons ook goed”, zegt Ineke hierover.Ina Oltvoort is wijkverpleegkundige bij Carintreggeland in Hengevelde. Met een team van 10 man werken ze ook hier zoveel mogelijk zelfstandig en zelfvoorzienend. Carintreggeland zoekt ook vaak de samenwerking in het dorp op, zoals met de KBO, de Zonnebloem of met de lokale supermarkt. Ina gaat vaak op de fiets door Hengevelde. “We houden nauw contact met de bevolking”, vertelt Ina. “We horen en zien veel in het dorp.”

Thuis blijven wonenSinds de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 moeten gemeenten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Volgens Ineke Overkempe is ‘thuis’ een ruim begrip. “Thuis is waar je je thuis voelt. Een carebrede kleinschalige woonvorm kan heel goed zo’n plek zijn. Strikt genomen is dit ook een eigen woning; mensen betalen immers huur. Maar de woningen in deze woonvorm moeten natuurlijk wel goed aansluiten bij de woonwensen van de bewoners. Daarom leveren we bij JP van den Bent altijd maatwerk op dit gebied. We weten van tevoren ook wie de bewoners worden en spelen hierop in.”Ina Oltvoort beaamt dit: “Wij merken bij ons werk in de wijk dat bijvoorbeeld echtparen waarvan iemand dementeert op zoek zijn naar een woning die geschikt is om te blijven wonen. Een carebrede kleinschalige woonvorm kan hierin voorzien.” Dit wil niet altijd zeggen dat dit heel specifiek aangepaste woningen zijn. “Mensen zijn meestal heel bescheiden in hun woonwensen. Rolstoeltoegang en dat soort aanpassingen zijn essentieel en voorzieningen op gebied van bijvoorbeeld domotica zijn wenselijk. Verder is het belangrijkste dat mensen zich thuis veilig voelen.”

Samen werken“We hebben ieder ons eigen specialisme, JP van den Bent is gericht op verstandelijk gehandicapten en Carintreggeland meer op ouderen”, vertelt Ineke. “Het personeel in deze zorgsectoren heeft over het algemeen dezelfde basisopleiding gevolgd. Hierdoor is het makkelijk om samen te werken. Ik denk dat we moeten uitpuzzelen wat binnen deze woonvorm het beste werkt, maar we staan hier zeker voor open.”“Werken met vrijwilligers gaat ook prima, zeker als zij zich gewenst en belangrijk voelen. Je moet mensen in hun kracht zetten, dat geldt net zo goed voor de bewoners als voor informele zorg en vrijwilligers”, vult Ina aan. “Hier hoort wel centrale aansturing bij, misschien ligt hier een mooie rol voor de stichting die BWIH wil gaan oprichten.”Ineke benadrukt dat JP van de Bent formeel niet met vrijwilligers werkt, maar dat zij proberen het netwerk van de bewoners te gebruiken, of dit helpen op te bouwen. “In Twente hebben we daar het mooie woord ‘noaberschap’ voor, dat vind ik heel prettig klinken. Het geeft niet zozeer een gevoel van verplichtingen wederzijds, maar van prettig samen leven en zorgen.”

Verandering?Op de vraag wat een carebrede kleinschalige woonvorm kan veranderen voor de inwoners van Hengevelde moet Ineke glimlachen: “Het mooiste zou het zijn als er helemaal niets verandert. Mensen moeten zoveel mogelijk kunnen blijven wonen zoals ze dit gewend zijn en het liefst doen.” Ina vult aan: “Dat klopt, maar een woonvorm als dit kan ook iets extra’s bieden voor de samenleving. Je kunt samen mooie dingen organiseren en gebruik maken van gedeelde faciliteiten. De samenleving moet denken: dit gebouw is van ‘ons’.” Ineke: “Het is dan wel belangrijk dat mensen gemakkelijk in en uit lopen. Een laagdrempelig gebouw met een brede functie binnen het dorp.”De belangrijkste verandering is volgens de zorgspecialisten dat het allemaal dichterbij komt. Mensen wonen in hun vertrouwde omgeving, hierdoor gaan familie en kennissen ook veel makkelijker op bezoek en helpen even een handje als dit nodig is. “Het signaleren van de zorgvraag werkt veel beter in de vertrouwde omgeving”, weet Ina. “Hier gaat het gewoon door. Als je verhuist moet je alles opnieuw opbouwen. Niet iedereen kan of wil dat.”“Daarnaast kan dankzij de woonvorm misschien ook het wonen veel beter gecombineerd worden met werk of dagbesteding”, besluit Ineke. “Er is veel bedrijvigheid in Hengevelde en ook andere faciliteiten zijn er genoeg. We moeten elkaar zoveel mogelijk versterken en hier het beste voor het dorp en de inwoners uithalen.”