Sven en Emma in het Algemeen Dagblad

Sven (9) en Emma Tuinte (11), zoon en dochter van Mark en Esther waren afgelopen donderdag op bezoek bij een training van FC Twente. Freelance fotojournalist Eric Brinkhorst uit Hengelo herkende de blik in de ogen van Sven onmiddelijk en wist de prachtige foto aan het Algemeen dagblad en de Twentsche Courant Tubantia te slijten. Sven: ”Ik heb wel genoten van de training en ben met alle spelers op de foto geweest! Ik vind het wel erg jammer dat we nu in de Keuken Kampioen Divisie spelen. Dat is vaak op de vrijdagavond, dan kan ik niet zo vaak kijken als vorig seizoen, omdat ik dan op zaterdagochtend zelf moet voetballen. De reacties op de foto’s in de kranten waren heel leuk trouwens!”
Het eredivisievoetbal barst dit weekend weer los. In Enschede moeten ze nog een weekje geduld hebben. FC Twente start voor het eerst in 35 jaar op het tweede niveau. Hoe voelt dat? Hieronder het bijbehorende krantenartikel:

De symboliek ligt werkelijk voor het oprapen, in die kleine vijf minuten waarin Eddy Achterberg zijn bezoek van koffie voorziet. Zelf hoeft hij niet - hij drinkt geen koffie. Ook geen alcohol trouwens, nooit gedaan - 'Ik wilde voetballer worden'. Je kunt er een levenslustige zeventiger mee worden, zoveel is wel duidelijk.
Het FC Twente-icoon, als verkoper nog steeds werkzaam voor de club, doet eerst het licht maar eens aan. Dan loopt hij, net een paar weken in het bezit van een nieuwe heup, nog wat onwennig naar de koffieautomaat. God, hoe werkt dat ding? Niemand in de buurt om hem te helpen. Deze zomer nog zijn er zeventien medewerkers ontslagen, want ja: minder geld. Véél minder geld. Daar staat Achterberg dan, met 250 wedstrijden voor de FC in de benen.
Bij veel clubs in de Keuken Kampioen Divisie, zoals de tweede competitie van Nederland tegenwoordig heet, is het heel gewoon dat je zelf je koffie pakt. Sommige clubs zijn blij dat ze zich überhaupt een koffieautomaat kunnen veroorloven. Maar in Enschede is het wennen. Het is 35 jaar geleden dat de club, die zichzelf graag afficheert als grootste van de rest - na Ajax, Feyenoord en PSV - het seizoen begon op het tweede niveau.
Dat doet het in een merkwaardige sfeer. In Twente zelf is het hartverwarmend wat er allemaal gebeurt. De regio staat als één man achter de club, ondanks de wanprestatie van vorig jaar. Toen werd de club laatste, met een ook voor eredivisiebegrippen behoorlijk budget, een rits dure buitenlandse spelers en een tussentijds ingevlogen trainer. Toch ligt het aantal verkochte seizoenskaarten hoger dan vorig jaar. "Ik krijg er kippenvel van", zegt Achterberg.

Binding
In De Grolsch Veste wordt gelijk duidelijk hoe sterk de binding tussen de club en het achterland is. Er hangen spandoeken uit Weerselo, Goor en Denekamp. Uit Beltrum, Nijverdal en Enter. Uit Eibergen, Rijssen en Holten. En ga zo nog maar even door. "We hebben tientallen supportersverenigingen", zegt Achterberg. "Zelfs in Duitsland. Dat is uniek."

Oorspronkelijk komt Achterberg uit Utrecht. Vijftig jaar geleden vertrok hij naar Enschede, om er te gaan voetballen. "'Maximaal één jaar', zei mijn vrouw - ik weet het nog goed." Ze zijn nooit meer weggegaan.
In de foyer van het stadion ligt het nieuwe exemplaar van BASIS, het sponsormagazine. 'Clubliefde kent geen divisie', staat er voorop. Binnenin vertelt ondernemer na ondernemer over zijn liefde voor FCT. "Wij zijn van mening dat je er altijd moet zijn en dus ook nu niet moet afhaken', verwoordt Jimmy Tempelman van JDE Schoonmaakdiensten het algemeen heersende gevoel.
De sponsoren zorgen ervoor dat de begroting richting de 20 miljoen euro gaat, ongeveer het zesvoudige van een gemiddelde eerstedivisieclub. "Sponsoren leggen zo een halve ton neer voor een skybox", zegt Achterberg. "Dat zul je bij andere clubs in de eerste divisie echt niet zien."
Dat klopt, en het leidt tot wrevel. FC Twente is in de beeldvorming toch vooral die club die na de eredivisietitel van 2010 met list en bedrog op dat niveau wilde blijven, aan de hand van de gesjeesde krantenboy Joop Munsterman. Miljoenen euro's verdwenen in de zakken van dure vedettes als Ruiz, Jansen, Douglas, N'Kufo, noem ze allemaal maar op. Toen de boel dreigde in te storten, moest de gemeente de gaten dichten.
Vorige maand nog moest de Enschedese gemeenteraad voor reddende engel spelen, door de club twee jaar uitstel van betaling te gunnen over de enorme schuld van 17 miljoen die Twente nog aan de gemeente heeft. In totaal hebben schuldeisers - behalve de gemeente zijn dat investeerders, banken en de fiscus - nog 40 miljoen euro te goed. Ondertussen zorgen sponsoren voor een kapitaalinjectie van minimaal 10 miljoen.
Dus ja: sommige tegenstanders vinden het wel zuur dat de Enschedeërs spelers voor hun neus wegkapen. "Ik merk dat dat gevoel leeft", zegt Achterberg. "En ik snap het ook. Er zijn fouten gemaakt, achteraf kun je dat goed zien. Maar op het moment dat we successen boekten, was iedereen enthousiast."
In het clubmuseum is goed te zien welk gevoel uiteindelijk zal blijven hangen. Je ziet Munsterman glimmen, met de kampioensschaal in zijn hand. Over zijn aftocht via de zijdeur geen woord. Je ziet een juichende Enschedese Oude Markt. Je ziet bekers, goals, euforie: momenten voor de eeuwigheid. Aan slecht nieuws doen ze hier niet. Na 2015 houdt de historie op - de seizoenen vol tegenspoed worden nog even genegeerd.
Eerst maar eens bouwen aan nieuwe successen. Dat moet gebeuren tegen clubs als Telstar, Helmond Sport en Top Oss. De supporters zullen wel even met de ogen moeten knipperen, als ze zien hoe eerstedivisiespelers als Lion Kaak, Gigli N'defe en Teije ten Den af en toe een bal aannemen. Maar ze zullen er echt aan moeten wennen. De bal rolt in ieder geval weer.