donderdag, 15 oktober 2020 05:20

Pieter Column: 'Met rode oortjes' (37)

Hoe Johan Cruijff en Maarten van Rossum Hengevelde van goede adviezen voorzien in deze onzekere periode.
Heb je de spreuk gelezen van WegdamNieuws van 1 oktober? Er is er maar één die zinnen kon produceren waar je niets van kan snappen. Je kunt er alle kanten mee op. Zoals Johan Cruijff in het veld was, zo ongrijpbaar zijn zijn uitspraken ook. “Er zijn drie soorten mensen. Mensen die kunnen rekenen en mensen die niet kunnen rekenen”. Plaats ik deze uitspraak bij alle berichten van WegdamNieuws, dan is deze Cruijffiaanse uitspraak altijd te plaatsen.

Samenstellingen van de Papierboys, Waterboys en de Petrusschool leiden tot een verschraling en ongewenste discriminatie

Vorige week zag ik ze weer. Met trekker en de o zo bekende papierwagen. Vol plezier en precisie mikten ze hun vertrouwde papierlading op hun papiermonsterwagen. Soms leken de bewegingen wat houterig. Maar vol trots namen ze dan weer plaats op de plank achterop de wagen. En wat mij toen opviel was echt heel bijzonder. Alle leden van deze papierboys hadden baarden! Het deed me denken aan het kinderliedje “Al die willen te kaperen varen, moeten mannen met baarden zijn.” Woest aantrekkelijk” om met de woorden van Herman Finkers te spreken. Toen ik tegen de woest uitziende baarden keek, dacht ik: “Is er anno 2020 geen plaats voor vrouwen bij deze elite club papierverslinders?” Bij navraag blijkt het al jaren een typische mannenaangelegenheid te zijn. O, Vrouwen hebben wel een belangrijke rol. Vaak verzamelen zij thuis het papier en zetten het aan straat. Op sommige plekken zorgen zij voor een hapje en wat drankjes. Maar volwaardig lid van de papierboys voor vrouwen? In Hengevelde zijn er toch zeker wel sterke en lenige dames te vinden die de mannen machocultuur van de Papierboys kunnen versterken en omvormen. Sterke handballers of volleyballers, bijvoorbeeld Esther Tuinte, Anouk Veehof of Ester Wegdam. Moet alleen de naam wat aangepast worden.

Het begon allemaal met de spreuk van de week van Wegdam Nieuws. Een paar weken geleden, las ik wel een zeer bijzonder exemplaar. “Men leidt het meest, voor het leiden dat mens vreest (2 juli 2020). Gelijk dacht ik, om met Herman Finkers humor te spreken, hier klopt iets niet. Verwisseling van de korte ei en de lange ij gebeurt geregeld. Maar in deze strekking heeft het te maken met leiden. Bijvoorbeeld de baas zijn, aansturen of een wedstrijd leiden. Hoewel dat ook wel vaak op een lijden uitmondt. Gelijk moest ik denken aan Gerard Workel. U kent hem zeker wel. Een man met duizend en een mogelijkheden. Van o.a. muziekperformer, snackboertje, presentator tot scheidsrechter. Altijd is hij merkbaar aanwezig. Laat zijn stempel drukken op enerverende evenementen. Hij stopt na circa 1000 wedstrijden als scheidsrechter bij het amateurvoetbal. Het leiden van gezellige, zinderende zondagochtend partijtjes wordt geregeld negatief beïnvloed door de belastende betweters aan de kant. “Vaak is het lijden geblazen”.

“Wat sommige festivals, zelfs nu ze zijn gecanceld, nog bijdragen”

Ja, het tweede en derde weekend van juni is een bijzonder begrip in Hengevelde. De sierlijke Zomerfeestboog heeft een paar weken ervoor al een machtige aankondiging gemaakt. Namen van muzikanten en groepen gonzen zingend al door het dorp. In de pers wordt iedereen door alle programmaonderdelen naar Hengevelde gezogen. Tenten veroveren de feestweide. Elk jaar nog mooier en groter. Soms is de opstelling weer heel anders. In Hengevelde houden ze wel van verandering. Vaderdag vieren in de tent is het mooiste cadeau voor vaders! Muntjes zoeken door de schooljeugd in de tent. De opruimbrigade die na elke feestavond het dorp weer schoonveegt. Autocrossen aan de Kerkstraat.

Komst van een Creatieve Vakantie Camping(CVC) in het hart van Hengevelde vergroot vitaliteit van het gehele dorp

Ik wist niet wat ik las. Een nieuwe camping midden in Hengevelde. Ja er is al veel bedrijvigheid, maar een camping. In het hartje van ons dorp nog wel. En dan te bedenken dat camping Westerholt in de Hof dit jaar de poorten heeft gesloten. Moest ook even aan Herman Finkers denken. In zijn boek “Finkers op een hoop” schrijft hij een leuk stukje over kamperen. Hij heeft het over de Kampeergids ‘79. Hengevelde straat daar natuurlijk nog niet in. Hij schrijft: ”Ik heb hier een roman, getiteld Kampeergids ‘79 van de heren A. en W.B.” Hij vraagt zich af hoe die heren aan de teksten komen. Ik vraag me de ontstaansgeschiedenis van deze vakantiecamping af. Vakantie dicht bij huis is in deze cornonatijd goed voor de economie.

Pagina 1 van 8