Pieter Column: Paasvuur duurzaam vlammende doorstart (73)

Het met de ondergang bedreigde Paasvuur maakt in Hengevelde een duurzaam vlammende doorstart

Wat een verdriet vorig jaar. Ondanks alle inspanningen van “bewakers van het culturele erfgoed” was er vorig jaar geen Paasvuur in ons dorp. Voor een nijvere plaats waar veel georganiseerd werd: toch een serieus smetje. Op een verjaarsfeest werd ik zelfs soms geestig gepest.

Maar volksgebruiken en tradities van het Twentse platteland mogen niet zomaar verdwijnen. Al eeuwenlang wordt er in het voorjaar snoeihout op grote stapels verzameld. Elke dorp of buurtschap heeft zo zijn eigen vreugdevuren. Onder het motto “Snoeien doet groeien” was er op het platteland veel brandhout. Het in brand steken kon overal voor dienen: Opruimen van snoeihout, vreugdevuur, Licht in het donker, verdrijven van boze geesten, as voor mesting maar vooral een gezellig samen zijn met buurtgenoten. Vaak worden er ook nog toepasselijke liederen bij gezongen zoals: “Heden is de grote dag, dat Christus opstond uit zijn graf”.

Maar gelukkig is het jaar 2023 een goed Paasvuurjaar. Wel wat schuchter is er na een zoektocht toch een Paasvuurplek gevonden. Misschien is dit wel het resultaat van de inzet van de stichting “Dorpscoöperatie Samen Hengevelde”. Een gezamenlijke in spanning wordt beloond! Daar word je blij van! Hoef je niet naar Bentelo of de Hoeve voor een eeuwenoud gebruik. Wat bijzonder coöperatief en duurzaam is dat het Paasvuur ieder jaar op een andere plek wordt gehouden. Verrassend voor iedereen. Na het afbranden van de vuurstapel blijft er vruchtbaar as over dat ten goede komt van de grond. Geen stikstof meer nodig. En elk jaar is er een pool waar je aangeeft waar in Hengevelde volgend jaar het Paasvuur gehouden zal worden. Lekker spannend en wie de juiste plaats voorspelt mag dan het Paasvuur aansteken! Wie wil dat niet!

Een nog belangrijker bestaansgarantie van het Paasvuur is de samenwerking met de natuurclub “Meer Bomen”. Bij deze natuurorganisatie kun je namelijk gratis bomen ophalen om ergens in de buurt te poten. Het zijn zaailingen van onder andere de berk, esdoorn, lijsterbes, grote den. Prachtig hout dat later goed gesnoeid, weer op de Paasvuur stapel kan belanden. Met veel nieuwe bomen heeft ons dorp jarenlang een prima vuurwerk! Duurzaam en dichtbij!

Binnenkort kan het hout voor het Paasvuur 2023 worden gebracht naar een terrein aan de Goorsestraat net buiten Hengevelde. Het afleveren van snoeihout kost niets. Maar een vrije gift is zeer wenselijk. Het geld komt ten goede aan de kinderen in Hengevelde. Zo gaat de organisatie van het Houtdorp in de zomer nieuwe materialen kopen. Voor de bouw en timmerclub in de zomer! De organisatie schrijft dan ook: “: Breng een goed gevulde portemonnee mee als je snoeihout komt brengen!” Pinnen kan zelfs!

Blijft nog wel de vraag: Wie steekt dit jaar het Paasvuur aan? Tip: De hoogste bieder krijgt de buitengewoon bijzondere eer om het Paasvuur aan te steken. Ben benieuwd hoe dit afloopt.

Eerst nog even de vastentijd door en dan genieten van het vlammend Paasvuur! Een leger Paashazen loert al wat er dit jaar gaar gebeuren.

Ik vlieg weg………

Pieter Column