Rolstoelvierdaagse opnieuw door Hengevelde

Op woensdag 29 juli 2015 komt de rolstoelvierdaagse weer door Hengevelde, zo meldt NieuwsuitDelden.nl. Rolstoelers uit het hele land komen dan weer naar de Hof van Twente om deel te nemen aan het NK Handbike of de daarop volgende vierdaagse. De organisatie is alweer maanden in touw en heeft de voorbereidingen nu afgerond. “Wij zijn klaar voor de start.” De laatste plooien in de voorbereidingen werden afgelopen week gladgestreken. Door een verschuiving van taken moest de regionale brandweer goedkeuring geven voor de slaaplocatie. Verder heeft het ongeval in Haaksbergen ervoor gezorgd dat de gemeente geen enkel risico wil lopen en extra eisen stelt voordat de vergunning wordt afgegeven. “We moesten dit jaar een ontruimingsplan indienden voor de slaaplocatie”, vertelt voorzitter Saskia Ros. “Het duurde erg lang voordat dit plan werd goedgekeurd. Inmiddels is dat gelukkig gebeurd en zijn de laatste hobbels overwonnen.”

De sporters kunnen wederom een fantastische week verwachten met een veilig parcours over 9, 15, 30, 50 of 70 kilometer. Iedere dag zijn er ruim 80 verkeersregelaars op de route en zien bezemwagens erop toe dat alle deelnemers de finishlijn halen. Daarnaast zijn er materiaalwagens beschikbaar die helpen bij pech onderweg en zorgen de overige vrijwilligers voor onder andere huisvesting, massage, catering en amusement.

Op maandagavond 27 juli wordt de vierdaagse geopend met het criterium in het centrum van Delden. Om 19.30 uur strijden de sporters in een aankoppelbike om het Nederlands Kampioenschap en om 20.30 uur start de halve marathon voor de sporters met een vastframe. Op dinsdag 28 juli is de eerste dag van de vierdaagse zelf, waarna iedere dag vanaf 10.00 uur wordt gestart bij Sporthal de Reiger.

De routes zijn grotendeels herkenbaar zijn voor de rolstoelers. “We proberen natuurlijk de routes hier en daar was aan te passen of de andere richting op te rijden. Zo blijft het interessant voor de deelnemers”, vertelt Ros. “Bij voldoende animo wordt er ook weer een kinderroute gereden. Daarnaast is er opnieuw een alternatieve route in het geval van grote hitte.” Hieronder de routes.

  • Dinsdag 28 juli 2015: Hengelo, Boekelo, Buurse, Haaksbergen, Beckum
  • Woensdag 29 juli 2015: Hengevelde, Lochem, Neede, Hengevelde, Ambt Delden
  • Donderdag 30 juli 2015: Ambt Delden, Goor, Markelo, Rijssen, Enter en Holten (Holterberg)
  • Vrijdag 31 juli 2015: Hengelo, Deurningen, Rossum, Saasveld, Borne en Ambt Delden

Op vrijdag 31 juli, de laatste dag van de vierdaagse, wordt er vanaf 9.00 uur gestart. Alle sporters nemen op de slotdag deel aan het défilé door het centrum van Delden. Hiervoor vertrekken de deelnemers ’s middags om 15.15 uur bij Café Restaurant ’t Hoogspel aan de Bornsestraat 1 in Ambt Delden. “Deze locatie en de intocht leveren ieder jaar weer geweldige sfeerbeelden op met vele honderden toeschouwers die de sporters binnenhalen. Hierna worden de felbegeerde medailles uitgedeeld aan de Helden van Delden bij Sporthal de Reiger.”

Stichting de Wibo’s verzorgt zoals altijd het randprogramma voor de deelnemers, vrijwilligers en geïnteresseerden. “De barbecue op de donderdagavond met livemuziek van The Pianohouse en de afterparty op vrijdagavond zijn enkele hoogtepunten. Na het succes van vorig jaar wordt er ook dit jaar een rolstoeldart-kampioenschap gehouden op dinsdagavond en op woensdagavond vindt er een bingo plaats waarbij fantastische prijzen gewonnen kunnen worden.” Later deze week volgt er meer informatie over het programma van Stichting de Wibo’s.