Jaaroverzicht 2019: April tot en met juni

Het einde van 2019 nadert en dat betekent dat we de laatste dagen van het jaar een jaaroverzicht in beeld brengen, met elke dag herinneringen uit afgelopen jaar. Dit kan een opvallend bericht zijn dat we hebben geplaatst, of een bericht dat enorm goed gelezen is. Vandaag deel 2: April, mei en juni.

 
Op 2 april werd bekend: Tonnie Wegdam officieel nieuwe voorzitter SIO Hengevelde. Tonnie nam het stokje over van Martijn Tuinte die na 6 jaar afzwaait als voorzitter.
Dartvereniging "Hengevelde 1 schrijft “Hengevelds dartgeschiedenis”. Van de 356 dartteams van Oost Nederland waren er nog maar 16 over. Het werd een overwinning; De laatste acht van de beker van DVO (Dart Vereniging Oost Nederland) is een feit en dat was nog niet eerder voorgekomen in de “dartgeschiedenis” van Hengevelde.
Dan de column SIO of STE werd veel gelezen, deze ging over:
De Hengeveldse ondernemingsvereniging heeft haar naam eraan verbonden, SIO: Samen In Ondernemen. Hoe anders vergaat het de sportverenigingen in het kerkdorp Hengevelde, STE? Samen Tegen Elkaar? Waar omliggende dorpen de handen ineenslaan en gezamenlijk een prachtig sportpark weten te realiseren gaan wij op ’n Wegdam op de individuele tour. Alle lof over Rietmolen, Buurse, Bentelo en de plannen in Beckum maar wij hebben individuele plannen in sporthal de Marke en op het Rupertserve. Waar op zondagen de barbezetting amper in te vullen is in de Marke draaien er op loopafstand nog twee sportkantines op volle toeren. De tennisvereniging WTC wil zelfs uitbreiden met 2 extra velden maar stuit op weerstand in de buurt.
Van Gijs Eijsink; Ondernemer Ed Wender (50) heeft de wind in de zeilen. Twee Wegdammers staan aan de basis van die bedrijvigheid. Het waren buurjongens uit de Nieuwstraat van dezelfde leeftijd. Ze vonden elkaar en vormen thans samen met een financiële man de driekoppige leiding van het Voetencentrum. Eddy Wender is de oprichter en directeur.
Komend vanuit Delden zie je bij de ingang van Hengelo nabij de rotonde al een tijdje veel bouwactiviteit. De Kievit heet het gebouw. Het hoort toe aan Voetencentrum Wender. De naam zegt het al. Het is een bedrijf dat alles weet op het gebied van menselijke voeten. Twee Wegdammers staan aan de basis van die bedrijvigheid. Het waren buurjongens uit de Nieuwstraat van dezelfde leeftijd. Ze vonden elkaar en vormen thans samen met een financiële man de driekoppige leiding van het Voetencentrum. Eddy Wender is de oprichter en directeur. Hij werd onlangs 50 en nog steeds gaat er geen dag voorbij of hij bedenkt weer nieuwe elementen die zijn bedrijf en zijn kijk op de best mogelijke verzorging van de voet verbeteren. Roeland Vonkeman is de andere Wegdammer die in het MT van het bedrijf zitting heeft. Hij houdt zich vooral bezig met organisatie en beleid. ‘We kennen elkaar vanaf onze wiegen. Hij heeft een universitaire studie gedaan en kijkt weer anders naar het bedrijf. Roeland werkt al achttien jaar bij ons, we vormen een perfect team’, zegt Eddy.
 
 
NK-typen: met twee bekers terug naar Hengevelde, Lianne Nederlands kampioen
Evi Blokhorst, Amy Koopmans en Femmie ten Thije uit Hengevelde samen met Twan Vaarhorst, Tijmen van der Geest en Jelmer Abbink uit Goor hebben deelgenomen aan het NK-typen in het Heracles-stadion van Almelo. Alle zes leerlingen hebben het afgelopen half jaar les gehad bij Lianne ten Heggeler (LtH-Opleidingen). Evi heeft de tweede prijs gewonnen bij het onderdeel Nederlandse tekst. Zij haalde het mooie resultaat van 3410 aanslagen in tien minuten. Lianne ten Heggeler kon met de eerste prijs naar huis voor het beste schoolteam van het NK 2019 doordat Evi 3410 aanslagen behaalde, Twan 2910 aanslagen en Amy 2860 aanslagen. Super! De beste type-opleider van Nederland woont dus in Hengevelde! Lianne was compleet overdonderd en had deze prijs niet aan zien komen!
Breaking: WHC blijft alsnog in Hoofdklasse
Eerst waren de druiven heel zuur voor WHC toen ondanks een goede start de dag eindigde met degradatie en dus het doek viel in de Hoofdklasse. Maar: Omdat er afgelopen seizoen al een team zich had teruggetrokken uit de 2e divisie (Hellas uit Den Haag) degradeert er daar één minder naar de Hoofdklasse. Borhave 2 en BWO gaan samen dus ook een plek over en met de twee plekken die er al waren gaan er dus vier ploegen door. Hier zit WHC nu ook bij. Heel goed nieuws waardoor ook dames 2 niet degradeert en aankomend jaar in de 1e klasse speelt.
 
Ook enorm veel gelezen: Van 40 jaar paraat richting de advocaat
Vrijdagavond 19 april 2019 kwam er dan toch echt een einde aan de enorm lange handbalcarrière van deze toppers; Carla Aarnink - Maria Brummelhuis - Thea Kruders - Jose Buschers - Petra Groothuis - Pauline Hobert - Yvonne Ottenschot - Sandra Rouwler - Marian ter Braak - Ursula Elmussharaf. Stijlvol afgesloten met een 16-10 overwinning!
 
Misschien wel het meest gelezen item van 2019: Yess opent haar deuren.
Gijs Pierik: ”De laatste twee dagen is er met man en macht geklust aan de eetsalon om het een nieuwe uitstraling te geven. En het resultaat mag er zijn! Behalve het interieur heeft ook de menukaart een verandering ondergaan.
Jessica Lentelink: ”We hebben een eigen draai aan de menukaart gegeven door onder andere tosti’s, panini’s en een zundapp burger toe te voegen”
Het item Keet Cactus deed het ook goed! Keet Cactus met de Heinoos: Meer dan 150 bezoekers”.
Jongerenketen staan te boek als drankschuren, maar ze zijn vooral een plek waar jonge mensen zich ontwikkelen. Het beeld van drankschuren is deels te wijten aan de keetbezoekers zelf, maar door álles aan drank op te hangen, doe je het fenomeen ’keet’ tekort. Keten zijn ontstaan omdat er een gat in de markt was, er waren geen voorzieningen voor jongeren. Het is meer dan een plek waar drank wordt gebruikt, het is een sociaal fenomeen.” Zo was de in de Hengeveldse keet Cactus volle bak op zaterdagavond: Livemuziek met de Heinoos! ‘Vier gedreven muzikanten die gaan voor energieke, eerlijke en spontane muziek in de streektaal, en elk optreden tot het uiterste gaan’. Sander ten Thije: “Het idee is ontstaan omdat zij een keet tour deden waar je je voor op kon geven en daar werden wij voor uitgekozen! Met meer dan 150 bezoekers uit onder andere Saasveld, Ruurlo, Beckum, Neede, Bentelo en natuurlijk Hengevelde kunnen we spreken van een zeer geslaagde avond!”
 
 
It's a kind of Magic in de Marke: uitverkochte zaal opmars voor tweede editie. Een avond vol met muziek, dans en enorme lichtshows waar je u tegen zegt. Met 700 bezoekers was de zaal op voorhand uitverkocht en deze massale opkomst bleek niet voor niets.
Nog een topper van Gijs Eiijsink: Een bijzondere Wegdam(mer)
Sommige data vergeet je niet. Gisteren, de zestiende mei, was het twintig jaar geleden dat Hennie Wegdam overleed. Mack of Mekkie, zo u wilt. Wie kent hem niet? Iedereen die nog geen 28, 30 jaar is, waarschijnlijk. Zij hebben de volstrekt unieke Wegdammer Wegdam niet gekend en meegemaakt. Is dat jammer? Jazeker is dat jammer. De man leefde aan de zonzijde van de wereld.
Zijn enthousiasme, optimisme en vooral zijn scherpzinnige humor deden prettig aan. Met een enkele opmerking of geestige woordspeling maakte hij van een gesprek of van een serieuze vergadering een gezellig en aangenaam samenzijn.
 
“Kleurrijk Eritrea aan de Diepenheimsestraat”kon ook op veel interesse rekenen. Aan de Diepenheimsestraat in Hengevelde was het een kleurrijke dag die zijn weerga niet kent in Hengevelde. Er vond een doopfeest plaats met zo rond de 100 gasten, allen afkomstig uit Eritrea, tevens de het vaderland van de gastheer en gastvrouw. Er werd gezongen, gedanstgegeten en gedronken, zowel bier als traditionele dranken. Afgelopen nacht sliepen er zo’n 25 mensen in het kleine huisje, de plechtigheid was vandaag in Zwolle in de Koptisch Orthodoxe kerk.  De buren waren vanmiddag aanwezig en vielen van de ene verbazing in de andere. De feesttent achter in de tuin was geleverd door Clemens Bos en Brian Grefte.
 
 ‘Een enorme eer’, en Koning Nana Oyemarlibue Kweku Brian: Landelijk nieuws. Hij haalde levensgroot de landelijke krant de Telegraaf en de Twentsche Courant Tubantia. Het was live op televisie in Ghana en natuurlijk onze RTV Oost: De kroning van Koning Nana Oyemarlibue Kweku Brian, een hele mond vol “Ik heb mijn hele familie in Ghana het bericht gestuurd dat ik vandaag mag werken voor Brian! Zo bijzonder, hij is echt heel bekend in Ghana!” aldus een werkneemster van het cateringbedrijf tijdens de ceremonie.
Zo’n tachtig Ghanezen kwamen naar Haaksbergen om de Brian Wegdam in het koningschap te verheffen. Wegdam doet veel zaken in Afrika en richtte een liefdadigheidsinstelling op. Nu is hij een chief, een ‘kleine koning’ met vooral ceremoniële macht.
 
Verder kunnen de items van de zomerfeesten jaarlijks rekenen op veel lezers. Items als; “Het Grootste Kantinefeest van Nederland:"Tent volledig op z’n kop!" en de uitspraak van onze burgemeester Nauta: “Waar ik ook kom is men stik jaloers op dit feest in Hengevelde heeft de uitwerking niet gemist.
 
Hengeveldenaren goudhaantjes in Oostenrijk” was de laatste topper in de maand juni
Al jaren zijn ze vaste gast bij de grand prix in Oostenrijk, maar nu blijken ze ook eens garantie te hebben op succes met de tweede winst op rij van ‘onze’ Max Verstappen aldaar! Leon ten Brummelhuis: “Ongelofelijk! Wat een geweldige race, het Redbull circuit is helemaal Nederlands! We hebben het echt super hier, de families Peters/Nollen waren getuige van een pracht feest. Wij zijn hier met in totaal 18 man met onze camper bus, een hot tub en een ware V8 motor. Dat ding is hier een daverend succes, wat een herrie maakt hij! Zo eerst even een biertje doen, ook hier is het snikheet. Daarna gaan we eten, afbouwen-opruimen en dan zullen we de terugreis moeten aanvaarden”.
 
Morgen de maanden juli, augustus en september.