vrijdag 24 mei 2019
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Johan Essink op de Rietmolen: 'Er zitten heel wat damkampioentjes in de dop!' (slot)

  • zondag, 10 maart 2019 10:50
  • Geschreven door 
Afgelopen week was alweer de laatste damsessie “Dammen op de basisschool St Jozef” in (of toch op?) de Rietmolen. (KLIK HIER voor foto's) Er werden middels het bekende demonstratiebord wat spelregels herhaald en een aantal nieuwe slagzetjes behandeld. De groep ging er fanatiek tegen aan onder leiding van Jelle ten Thije (onderwijzer) en de Jannes van der Wal van Hengevelde: Johan Essink (lid damclub Almelo). De vraag die bij de redactie van deze site is blijven hangen: Steeds meer kinderen zitten veel te vaak op tablet, gaat de Hengeveldse Petrusschool het stokje nog overnemen? Op basisschool CBS De Morgenster wordt dammen geïmplementeerd in het lesmateriaal. Dammen is naast een denksport en bordspel ook een middel om de mentale fitheid en de ontwikkeling van de hersenen te stimuleren. Het brein van de leerlingen wordt actief getraind. Johan: ”Het geven van damles aan een volle klas, waarbij kinderen weinig weet hebben van dammen, is natuurlijk anders dan het geven van trainingen aan jeugddammers. Het is voor mij een mooie en unieke uitdaging om de leerlingen niet alleen de basis te leren van het prachtige damspel, maar ook het trainen van hun hersenen en daarmee het versterken van sociale, emotionele en cognitieve vaardigheden.”  
dammen 8Naast het werken uit het werkboek, klassikaal uitleg en het spelen van een competitie/toernooi, wordt er ook getraind op concentratie, geheugen, besluitvaardigheid, analytisch vermogen en creatief denken. Maar ook vaardigheden zoals omgaan met verlies, zelfvertrouwen, samenwerken, rekenkracht, geduldig zijn en inzicht komen aan bod. We zijn een digitale samenleving geworden. Het is een groot maatschappelijk onderwerp. “Door de digitalisering gaat de hersencapaciteit achteruit. We denken steeds minder zelf na”, stelt Johan.
“De leerlingen kregen een blaadje met slagzetten en diegene die een oplossing wist mocht de stand op het demonstratiebord opzetten en de oplossing laten zien. Vervolgens werden de damborden tevoorschijn gehaald en jongens en meisjes kozen een tegenstander waar ze tegen wilden dammen.  Ook speelden enkele meisjes op het grote demonstratiebord, waarbij een krukje noodzakelijke was om de schijven bovenaan op het demonstratiebord te verzetten. Omdat er een oneven aantal deelnemertjes waren, moest Johan zich ook van zijn beste kant laten zien tegen het jeugdige aanstormende damgeweld. Helaas voor Johan ging hij roemloos ten onder. Ja,ja in de Rietmolen zitten heel wat damkampioentjes in de dop. We kennen het spreekwoord “Wat goed is komt snel”. Dit was hier zeker van toepassing.

dammen 1
Tenslotte werden er aan aantal magnetisch dambordjes verloot, waarbij Jelle ten Thije de winnaars bekend maakte en Johan de dambordjes uitreikte. Op het einde werden al het dammateriaal netjes met behulp van de leerlingen weer in de auto gepakt. Al met al kunnen we terugzien op een geslaagd evenement”.
Laatst aangepast op zondag, 10 maart 2019 10:57
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Website: www.wegdamnieuws.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

O'j 't noe mot verdeen'n met de haand of 't verstaand

Bin ie noe arm of riek

Met een glas bier in de haand met de Zomerfeesten bint vie allemoal geliek

Suggesties ? [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren