Vuurwerkvrije zones met oudjaar in Hengevelde?

Meer gemeenten dan vorig jaar kiezen voor vuurwerkvrije zones. Op een vraag van de NOS geven zeker 33 gemeenten aan dat zij voor Oudjaarsdag een of meer gebieden als vuurwerkvrije zone hebben aangewezen. In Hengevelde is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat kinderen vroeg in de ochtend beginnen met vuurwerk afsteken op vele locaties. Veel gemeenten kiezen voor vuurwerkvrije zones rond verzorgingshuizen, kinderboerderijen, winkels of andere kwetsbare plekken. Op deze manier hopen de gemeenten de overlast voor bewoners te verminderen. Vooral ouderen zijn nogal eens bang voor vuurwerk of schrikken van de onverwachte knallen. De gemeente Hilversum gaat het verst: afsteken van vuurwerk is in het hele centrum verboden. Hiernaast kunt u stemmen, is dit iets voor Hengevelde?

 

 

Hilversum

Hilversum loopt voorop met beleid om overlast tegen te gaan. Zo zal het centrum van Hilversum komende jaarwisseling 'vuurwerkvrij' zijn. De politie zal daar dan op handhaven; iemand die op heterdaad wordt betrapt, kan rekenen op een boete. Uiteindelijk wil Broertjes zelfs heel Hilversum vuurwerkvrij maken, zo liet hij dit voorjaar weten.

Dat is volgens hem echter een ''punt aan de horizon''. Maar het is wel duidelijk dat gemeenten klaar zijn met de overlast, de schade en ook het fysieke leed dat vuurwerk veroorzaakt.

De periode waarin vuurwerk mag worden afgestoken, is flink teruggebracht. In plaats van om 10.00 uur op oudejaarsdag wordt dat 18.00 uur.