De vrijwilligers van Kulturhus de Marke aan het woord; deel 6 met Ellen Hafkamp

De SSGH wilde de Marke veranderen in een kernvoorziening, het Hart van Hengevelde, waar iedere Hengeveldenaar, jong of oud, wel of geen sporter, welkom is. Daarbij zou het beheer van de Marke met vrijwilligers de basis vormen. Meer dan 180 personen uit onze gemeenschap sloten zich aan, goed voor 5500 uren. Geweldig! Inmiddels draait het project bijna vier maanden en is Wegdamnieuws bezig met een serie waarin de vrijwilligers aan het woord komen. Wat is de drijfveer, motivatie, de verwachtingen? Waar bestaan de werkzaamheden uit, de ervaringen tot nu toe? Vandaag deel 6 met Ellen hafkamp:” Als er mensen zijn die ook bij deze gezellige groep wil horen waardoor de Marke schoon blijft, mogen ze mij altijd benaderen!”

Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met vrijwilligerswerk voor het kulturhus de Marke. Men zocht mensen die vrijwilligers wilden zoeken voor verschillende werkzaamheden zodat het een gebouw werd voor en door iedereen in Hengevelde. Samen met een tiental anderen werd de ronselaarsgroep opgericht en zo gingen we een campagne opzetten hoe we iedereen gingen benaderen. Dit was gezellig om te doen. We vergaderden regelmatig en hebben vervolgens een grote actie op touw gezet tijdens de zomerfeesten. Hieruit zijn vele vrijwilligers gevonden die nu allemaal verschillende dingen doen in ons kulturhus.

Nadat het ronselen van vrijwilligers grotendeels volbracht was, wilde ik mijn werkzaamheden wel uitbreiden en voortzetten. Vrijwilligerswerk houdt voor mij nooit op! Zonder deze krachten ben je nergens, aangezien ik dit mijn kinderen graag mee wil geven, moet ik zelf het goede voorbeeld geven.  Met zijn allen kun je zoveel meer betekenen wat ten goede komt aan de gemeenschap!

Dus heb ik besloten om mij op te geven voor de schoonmaakploeg, tijdens een van de eerste vergaderingen werd een coördinator gevraagd en hier heb ik mij voor aangemeld. Al snel bleek dat de taken te veel zouden zijn voor 1 persoon en gelukkig waren Renate Slijkhuis, Leonie Assink en Ingrid ter Doest bereid om dit samen met mij op te pakken. Samen met deze gezellige dames vergaderen we regelmatig een uurtje overdag in de Marke om alles rond te krijgen. We hebben een taakverdeling gemaakt en ik mag me bezig houden met communicatie met verenigingen, schoonhouders en het schoonmaakbedrijf Asito dat wekelijks elke maandag komt schoonmaken.

Ook doe ik de planning van alle 22 schoonhouders. Zelf help ik ook met het schoonhouden doordat ik meedraai in het rooster van de dagelijkse schoonmaak en de maandelijkse schoonmaak op de vrijdag.  Tijdens de dagelijkse ronde zorg je dat alle toiletten schoon gemaakt worden, je kijkt de kleedkamers na op rommel en je haalt er indien noodzakelijk een dweil door. Ook kijk je of er dingen bij gevuld moeten worden zoals toiletpapier. Dit alles neemt per keer een klein uurtje in beslag. Op de vrijdagochtend ben je met je tweeën van de schoonhouders en ga je alle kleedkamers stofzuigen/dweilen, de gangen worden gedaan. Je stofzuigt de kantine, kijkt ramen na op vingers en alle voorkomende werkzaamheden. Toiletten krijgen een schoonmaak beurt. Hier ben je met je tweeën  ongeveer een kleine 2 uur bezig.
Het extra leuke van de vrijdagochtend is dat dan ook de herenploeg aanwezig is, waar gezellig een kop koffie mee gedronken kan worden!

Als er mensen zijn die ook bij deze gezellige groep wil horen waardoor de Marke schoon blijft, mogen ze mij altijd benaderen!

Ellen Hafkamp