Kleur Bekennen, aflevering 28: Joost du Gardijn

Sinds medio 2014 is Joost du Gardijn de trainer/coach van WVV 1. Zeker drie keer per week meldt de Enschedeër zich op Rupertserve om de groengelen in de derde klasse te leiden naar succes en beter voetbal. Het bevalt hem goed bij de club waarvoor hij goede kansen ziet voor een langdurig verblijf in de derde klasse. ‘De gemiddelde leeftijd van de spelers is goed, er is gestaag aanvoer vanuit de jeugd en af en toe komt er een waardevolle speler van elders die graag bij WVV wil voetballen. Waarom zou het zelfs niet mogelijk zijn voor deze groep om op termijn nog weer eens op de deur van de tweede klasse te kloppen’, oordeelt de coach.
Joost du Gardijn (42/rechts op de foto), bedachtzame voetbalman met hoge ambities, bekent kleur.
(door Gijs Eijsink)

 

‘Ik leg graag verbanden tussen mensen’

 

NAAM
Joost Henk du Gardijn. Henk is mijn doopnaam. Mijn echte moeder heeft me die naam gegeven. Na een maand of acht ben ik door mijn ouders geadopteerd. Zij hebben de naam Joost eraan toegevoegd en dat is sindsdien mijn roepnaam.
       
WOONPLAATS 
Enschede. De Noordhoek Hegtstraat in het Twekkelerveld, een mooie volksbuurt om te wonen.
  
GEBOREN  
Op 1 augustus 1974 in Den Haag. Ik kwam in een kinderhuis terecht. Mijn ouders hadden ook al mijn broer geadopteerd. Vandaar dat ze mij daarna ook mij daar hebben opgehaald. Na de adoptie werd Leiden mijn woonplaats.

GETOGEN
Na een jaartje Leiden verhuisden we naar Enschede. Mijn vader kreeg een baan als hoogleraar bedrijfskunde op de UT. We kwamen te wonen op de Bolhaar. Dat was prima, want het was er ruim met veel voetbalveldjes. We voetbalden de hele dag.

SCHOOL
Eerst de Bonifatiusschool. Daarna het Kottenparkcollege. Daar heb ik de havo gedaan en daarna deed ik het MBO marketing en communicatie. Later heb ik nog cursussen gevolgd, waaronder de trainer-/coachopleidingen 2 en 3. Ik ben nu met 1 bezig. 
  
BEROEP   
Sinds maart ben ik zelfstandig ondernemer. Mijn bedrijf heet Du Gadijn Voetbalsupport. Ik coach trainers en leid trainers, spelers en speelsters op.

Het gezin Du Gardijn eind jaren zeventig. Onderaan Joost.

VADER   
Kees du Gardijn (80). Hij woont in Utrecht. Het is intelligent en creatief. Hij speelt dwarsfluit, hij speelt toneel en houdt van foto’s ontwikkelen.

MOEDER
Gonnie Bikker (78). Ze woont in Deventer. Mijn ouders zijn gescheiden. Beide ouders zijn lid van het humanistisch verbond. Mijn moeder is veel bezig met mensen. Ze begeleidt ze, ze laat hen nadenken. Ze wil mensen in hun waarde laten, wil hen vrij laten in hun doen en laten. Ze was raadsvrouw in ziekenhuizen en gevangenissen voor de mensen die daar behoefte aan hebben. Ze was daar voor opgeleid.    

BROER   
Wouter (47). Hij is zelfstandig ondernemer en heeft in Enschede een verzekeringskantoor. Wouter is een gedreven mens, hij kan mensen goed overtuigen, kan bepaalde plannen goed overbrengen. Hij is sportminded, is bestuurslid van Rigtersbleek, geeft de club nieuwe impulsen en zorgt er dan ook voor dat die plannen gerealiseerd worden. Hij heeft een vriendin en een zoon. 

Een selfie van het gezin van Joost. Vlnr Noor, Maaike, Brian en Joost.

PARTNER
Maaike (40). Ze is geboren in Losser en werkt bij Twepa op de afdeling bedrijfskleding. Daarvoor was ze zelfstandig ondernemer. Ze had een cadeau- en woonwinkel. Ook zit ze bij Rigtersbleek in het jeugdbestuur. Eigenlijk is ze door mij van sport gaan houden. Verder is Maaike een vrolijke, sportieve en gezellige vrouw.
   
KINDEREN
Noor (13). Ze zit op het Kottenparkcollege en voetbalt bij de Bleek. Noor is een zelfstandig meisje. Onze zoon Brian (11 oktober wordt hij 10) voetbalt bij FC Twente in de jongste selectie, die tot 11 jaar.
   
PERSOONLIJKHEID
Ik ben rustig van aard, ben een denker. Ik overweeg een en ander en trek vandaaruit mijn plan. Ik ben niet impulsief, ben doordacht, sportminded en ambitieus. Ik hou ervan verbanden te leggen tussen mensen, ben graag onder de mensen en heb dan ook een grote vriendengroep.
  
WAT MOET ER AAN JEZELF VERBETEREN
Van alles. Ik ben bezig mezelf als persoon en als trainer door te ontwikkelen. En verder moet ik opener zijn over mijn denkwijzes, als trainer en privé.
  
WAT MOET ER IN WERELD VERBETEREN
Onder andere het kapitalisme wat overal de boventoon voert ten opzichte van het sociale. Mensen zijn vaak teveel met zichzelf bezig. Kijk eens meer naar elkaar. En verder wat je meemaakt met allerlei soorten godsdienst. Er ontstaat daardoor veel ruzie in de wereld. Laat elkaar toch in de waarde.
 
ERGERNISSEN   
Ik erger me niet zo snel. Ik hou niet van onrecht en kortzichtigheid. Niemand mag nog wat fout doen. Er wordt meteen gereageerd met “Dat is slecht, zeg”. Denk eerst na voor je commentaar geeft.

2004. De roodwitte formatie van Rigtersbleek betreedt het veld met Joost in de voorste gelederen.

(favorieten)
HOBBY
Voetbal, dat moge duidelijk zijn. Ik heb tot mijn vijftiende bij Emos gespeeld, heb toen stages gedaan bij FC Twente en Heracles en heb toen voor het niveau gekozen van de Bleek. Dat was toen derde klasse. Ik was toen vijftien jaar. Na een groot aantal jaren in het eerste van de Bleek gespeeld te hebben, ben ik trainer geworden. Ik heb daartoe de nodige cursussen gedaan. Voordat ik in 2014 bij WVV kwam, was ik trainer van de meisjes beloften van FC Twente, van ATC en van het tweede elftal van de Bleek. Verder hou ik van skiën en het spelen van golf en kijk ik graag een leuke serie op televisie.
   
BOEK
Ik lees veel boeken, vooral op het gebied van de voetbalsport. Meestal zijn dat biografieën of boeken over de mentale ontwikkeling van topsporters en kinderen.

MUZIEK 
Ik ben breed georiënteerd. Coldplay, Prince en ook een aantal hits van nu.

CD  
De laatste van Coldplay.

ETEN 
Rijst met kip.

LAND 
Spanje en Oostenrijk. Vanwege de zomervakantie en de wintersport.

Joost en Maaike in New York.

STAD 
New York vond ik indrukwekkend. De grootsheid van die stad. De drukte. Zo had ik het nooit eerder gezien.

DIER
Geen 

POLITIEKE PARTIJ 
Ik stem VVD, want ik ben zelfstandig ondernemer. Eigenlijk verdiep ik me er pas in als de verkiezingen voor de deur staan

TV PROGRAMMA 
Sportprogramma’s.

SPORT 
Voetbal, van jongs af.

AUTO  
Ik heb niet veel met auto’s.

’s NACHTS WAKKER MAKEN VOOR
Voor een belangrijke wedstrijd op een ander continent, zoals tijdens de Olympische Spelen, de Ryders Cup of voor een interessante voetbalwedstrijd. 

TOEKOMST 
Ik wil TC 1 gaan halen in 2017. Op termijn wil ik trainer worden in het hogere amateurvoetbal. Verder ik wil mijn voetbalscholen voor meiden uitbreiden.
Ik wil de ontwikkeling van onze kinderen volop volgen en nauw betrokken zijn bij hun voetballoopbaan en andere bezigheden. En natuurlijk wil ik gezond en gelukkig blijven.

LEVENSMOTTO  
Dat verandert nog wel eens. Na vorige week vrijdag toen ik het afscheid bijwoonde van Gerda Assink, de moeder van onze keeper Wouter, werden we weer met de neus op de feiten gedrukt. Dan zou ik willen zeggen: “Maak elke dag plezier” of zoiets. Daar moet het wel meer naar toe.

(of…of)
KORFBAL OF ATLETIEK
Korfbal. Het is een teamsport.

DOODSTRAF OF WERKSTRAF
Werkstraf. Iedereen moet de ruimte krijgen om zich te herstellen.

DALEY OF DANNY
Daley. Hij heeft een mooie traptechniek. Ik vind hem uitgesprokener dan Danny.

CARAVAN OF TENT
Caravan. Ik heb er een. We kampeerden in Spanje eerst met een tent, maar nu met een caravan. Dat is praktischer.

De bank van WVV met vooraan coach Joost. Links zijn assistent Mike te Wierik.

HENGEVELDE OF HENGELO
Hengevelde, omdat ik daar mooie verbindingen zie. Beleving en enthousiasme, die je in grotere settings niet ziet. Vergelijk WVV en ATC maar eens met elkaar. Rigtersbleek lijkt wel op WVV. Dat is de club van de wijk en daarmee ook een soort dorpsclub. Toen ik bij ATC vertrok heb ik in mijn afscheidswoord gezegd: “ATC is een club die een vereniging moet zien te worden”.
 
BLEIJENBERG OF TROOSTER
Oude sterren van Rigtersbleek. Ik kies voor Bleijenberg. Ik heb hem nog ontmoet bij de Bleek bij het 100-jarig bestaan. Met hem was je meteen aan de praat. Leuke man. Gerrit Trooster was een beetje  stug, was minder toegankelijk.

RENÉ OF WILLY
Geen van beide. Ik zie hen als een twee-eenheid.

DE LANGE OF OOSTERHUIS
Ilse. Ze komt hier weg, is lekker nuchter en heeft humor.

RIJTJESHUIS OF ALPHA-TOREN
Rijtjeshuis. Dan heb je meer contact met de mensen die op hetzelfde level wonen.

CARNAVAL OF CIRCUS
Carnaval. We vieren het altijd in Losser of Oldenzaal. Is gezelliger dan circus.

SPARTA OF SPORTCLUB
Sportclub is van oudsher de club van de stad.

EFTELING OF RIJKSMUSEUM
Efteling. Het is leuker om actief iets te beleven.

CLINTON OF TRUMP
Clinton want Trump is al op talloze leugens betrapt of heeft uitspraken weer terug moeten draaien. Hij is niet geloofwaardig.

Van 2012 tot 2014 was Joost de trainer van de meisjes beloften van FC Twente. 

JILL ROORD OF KAMOHELO MOKOTJO
Jill heb ik van dichtbij meegemaakt, vanaf het moment dat ze tussen de c-jongens van FC Twente meevoetbalde tot nu. Ze is intussen A-international.

GEEL OF GROEN
Het groen van gras, van de natuur.

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.