vrijdag, 15 juni 2018 05:56

Kleur Bekennen onderneemt: Jorgen Peerik

Geschreven door

In de nieuwe reeks ‘Kleur bekenner onderneemt’ vandaag weer een aflevering. Het initiatief hier deze nieuwe rubriek lag bij ondernemersvereniging SIO en Wegdamnieuws. Het is de bedoeling dat we door de interviews onze Hengeveldse ondernemers beter leren kennen. Hij is een van de muzikale ondernemers uit ons dorp. Als jonge vader van drie kleine kinderen is met name tijd een schaars goed in zijn drukke bestaan. Na tal van opleidingen en vlieguren bij diverse bedrijven begon hij bijna twee jaar geleden dan echt voor zichzelf. En dat bevalt ‘m goed. Jörgen Peerik, de actieve, sociale ICT-er (aan de businesskant) én echte Hengeveldenaar, bekent kleur. Door Milou Wolterinck.

Naam: Jörgen Peerik (38 jaar)

Partner: Sandra Peerik – Laarhuis, dochter van José Broshuis (36 jaar)

Kind(eren): Merle (4 jaar), Tiemen (2 jaar), Lauren (8 maand)

Vader/moeder: Joan Peerik en Suzanne Peerik - Groothuis

Broers/zussen: Robert en Marleen

Bedrijf: Road 2 BI

Locatie:
bij de klanten en een eigen kantoor in Business center ‘Hengelandt’

Startdatum: 1 juli 2016

kids1

Betekenis naam: “De weg naar Business Intelligence. De weg naar goede en slimme managementinformatie. Het schoot me ineens te binnen tijdens een toiletbezoekje. Sandra vroeg zich wel af of iedereen BI of Business Intelligence wel snapt, maar ik bedacht me dat mensen die me willen inhuren, deze term wel kennen. In één avond had ik naam, logo, website. ” 

Aantal uren werk: “Inclusief reizen en alles zo’n 60 uur per week denk ik.”

Aantal personeelsleden: 1 (ingehuurd)

Zakelijke motto: To BI or not to BI, that’s no question – Road 2 BI, that’s the solution

Linken? www.LinkedIn.com/jorgen-peerik

Hoe ben je ondernemer geworden?
“Letterlijk door de stap te zetten. Het speelde al wel 10 jaar in mijn achterhoofd. En vooral ook mijn omgeving vond dat het heel goed bij me zou passen. Die noemden het vaker richting mij: ‘jij begint nog wel een keer voor jezelf.’ Wat ze in mijn zagen en zien? Ik denk een vakidioot die heel enthousiast en gedreven te werk gaat. Ook wel iemand die zaken als acquisitie en bedrijfsmatig denken zich eigen heeft gemaakt. Ik denk dat ze mijn ondernemerschap bedoelen. Ik heb de stap letterlijk gezet nadat ik 9,5 jaar bij BDO had gewerkt en nog 1,5 jaar management dashboard implementatie bij een Qlik partner had gedaan. Bij BDO deed ik al veel zelf, bij de Qlik partner weer, en toen dacht ik, waarom doe ik dat niet voor mezelf? Toen Sandra en ik er samen achter stonden, heb ik ook doorgepakt. Ik heb het vrijwel meteen omgezet. Ik ben naar mijn werkgever gegaan, die ochtend mijn baan opgezegd en op dezelfde dag had ik het geregeld met de KvK. Belangrijkste vond ik dat ik moest durven. Wat kon mij gebeuren als het niet zou lukken? Wat is het ergste wat me kan overkomen? Is dat overkomelijk? Ja. Kost een hoop geld, maar dan ben je daar ook van genezen. Ik vind het nu, achteraf, de beste stap ooit.

Wat doe je eigenlijk?
“Bedrijven slaan heel veel data op, in bijvoorbeeld een boekhoudpakket, Excel, kassa-data, ERP-software, machines die je uit kan lezen. Bedrijven hebben doorgaans veel moeite om daar stuurinformatie uit te halen. Ik ben er voor bedrijven die te groot zijn geworden om op gevoel en bankrekening te sturen, en die Excel zijn ontgroeid. Ik ben geen IT-er, maar ik gebruik IT en zit aan de businesskant. Ik haal voor hen de juiste data boven en maak informatie inzichtelijk zodat het bedrijf strategische, tactische en operationele keuzes kan maken gebaseerd op deze data. Praktische voorbeelden: niet elke maand een halve dag allerlei tabelletjes samenvoegen en updaten totdat je de omzet weet, maar elke dag automatisch de statistieken bijgewerkt en omzet van dag tot dag inzichtelijk. Ik lever een dienst en lever een product. Ik bouw een dashboard in de software van Qlik. Dat is mijn gereedschap. Ik help ze met bepalen van de juiste informatie. Ik geef bedrijven inzicht, ik geef ze de middelen om keuzes te kunnen maken en hun bedrijf/afdeling aan te sturen. Heel veel bedrijven denken dat ze goed weten waar ze op willen sturen. Ze sturen vaak op gevoel. Waar ze precies op willen en kunnen sturen, weten ze vaak nog niet. Ik help ze ook om dat te ontdekken wat die data moet zijn. Ik heb nu structureel zo’n 8 opdrachten te gelijk. Namen zijn bijvoorbeeld Asics, van Mossel Groep, Eshuis accountants, Verfchemie Oost nl.“

Waar komt je passie voor informatie vandaan?
“Bij het kiezen van mijn opleiding. Het werd óf informatica óf accountancy. Blij dat ik dat eerste heb gedaan en daarna heb besloten technische bedrijfskunde erachter aan te doen. Een opleiding gericht op informatiestromen, zodat ik bedrijven kan begrijpen. Als ik terug denk blijkt het dat informatie en cijfers me altijd geboeid hebben. Ik noem het vaak puzzelen voor gevorderden, van een chaos iets moois maken. Van veel data maak ik praktische informatie. Ik hou ervan.”

Wat vind jij het verschil tussen in loondienst zijn en zelfstandig ondernemer zijn?
“Dat je nu echt voor jezelf werkt en geen last hebt van de sores van een bedrijf. Ik was eerder blij dat ik een offerte binnenhaalde of opdracht. Nu ben ik nog blijer. Nu maak ik m’n eigen beloftes en afspraken.
En de vrijheid. Een goede uitspraak van Jan Dubbe: je moet nooit van je hobby je werk maken, want dan heb je geen hobby meer. Toch heb ik dat gedaan, zo voelt het wel. En het betaalt nog ook! Bovendien heb ik nog steeds nóg een hobby: muziek. ”

Hoe gaat het in jouw vakgebied?
“Heel goed. Het bestaat nu zo’n 10 jaar. Er is een sterke groei in de vraag en daardoor schaarste in kwalitatief goede mensen. Bedrijven realiseren zich steeds beter dat er informatie voor handen is en dat de toekomst van het bedrijf hiervan afhangt.”

Wat is je ambitie?
“Ik ben blij dat ik nu voor mezelf doe en freelancer ben. Er komt een schreeuwend tekort aan personeel en overschot aan opdrachten. In de zakelijke dienstverlening krijg je steeds minder grote bedrijven, steeds meer freelance netwerken die elkaar de bal toeschuiven. Ik wil graag samenwerken met zzp-ers, die gaan ook voor zichzelf. Dat geeft toch een andere dynamiek in de samenwerking. Ik heb nu (bijna) twee mensen voor mij aan het werk, ik huur ze in. Ik weet niet of ik over een paar jaar wel mensen daadwerkelijk in dienst heb. Ik vind het leuk om samen aan opdrachten te werken, ik zie mezelf niet direct als manager.“

Wat wilde je als kind worden?
“Geen idee. Ik weet nog wel dat ik iets met computers of boekhouding wilde doen. Economie 2 vond ik een hartstikke leuk vak. Het is voor mij alleen maar logica. Ik denk dat ik vroeger ook wel dacht: iets met muziek. Dat zag ik mijn vader ook doen.”

Wat betekent je werk voor je?
“Het is de basis van inkomsten. Ik ben nu heel hard aan het leren om minder te werken. Het is net als in mijn studietijd, mijn werk was en is nooit af. Dat is wel ook een verschil met loondienst. Goed leren om te leren dat je werk nooit af is en de juiste balans vinden. Mijn werk is ook inspanning en ontspanning voor mij. Hetzelfde als een sport.”

Hoe bewaak jij de balans tussen werk en privé?
“Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel richting klanten. Je komt er alleen in dit werk als je afspraken nakomt. Meerwaarde leveren voor de klant. Gisteravond had ik een repetitie van de band. Toen was ik om 21.30 uur thuis en ben ik nog weer even aan het werk gedaan.
Ik doe passieve acquisitie, zo heb ik het nu voor elkaar. Daar heb ik wel in geïnvesteerd, en dat kost tijd. Ook ‘privé-tijd’. Samen met Sandra bewaak ik de balans in het gezin.”

Hoe ontspan je na het werk?
“Door muziek. Ik zit in twee bands: de voormalige Revue-band Around69 en Swing-TopBottle (met onder andere de Hengeveldse Hermien Berendsen als leadzangeres). Meestal repeteer ik één keer in de week, twee bands op één avond. Met mooi weer ga ik hardlopen, ook één keer in de week. Verder ga ik graag met het gezin erop uit, hou ik van vakantie en barbecueën.
Ik heb het niet perse nodig om mezelf echt uit te zetten. Ik kan in mijn hoofd wel meerdere dingen tegelijk. Ik kan bijvoorbeeld wel onze dochter de fles geven en een nieuw boekhoudprogramma uitzoeken, merkte ik net, haha. Het denken gaat voor mij de hele dag wel door. Zo blijf ik ook wel bezig met muziek. Dan denk ik overdag soms ook ineens over bepaalden gitaarakkoorden na en vind ik in mijn hoofd ineens een oplossing.”

Swing-Top Bottle

Hoe ga je om met kritiek?
“Ik probeer het altijd positief te benaderen en ervan te leren. Is niet altijd leuk, vooral omdat je erachter komt dat je het misschien nog beter had kunnen doen. Of dat je de klant beter had kunnen begrijpen. Vaak is het laatste stapje het moeilijkste: het presenteren van informatie. Er is nog geen enkele klant geweest die op voorhand heeft kunnen uittekenen wat hij wil zien, wat er uit de informatie moet komen. Ik moet me verplaatsen in de gedachten van die klant. Ik moet dat wel kunnen tekenen om het uiteindelijk te kunnen presenteren, dat is best moeilijk. Daarbij verandert de informatie en wens van de klant steeds. Mijn werk is altijd uitdagend.”

Hoe onderscheid jij je?
“Ik wil mij op persoon onderscheiden: enthousiast, gedreven, kwaliteit, met humor. Inhoudelijk wil ik me onderscheiden door de klant te verassen, de wensen te overtreffen, voorop te lopen met kennis en daardoor de beste kwaliteit te kunnen bieden. Ik heb nu methodiek en framework ontwikkeld wat weinig of geen concurrenten hebben. Met behulp van deze methodiek kan ik sneller resultaat leveren van betere kwaliteit, de oplossing is erg flexibel en geschikt voor zowel kleine als grote bedrijven. De oplossing kan met de klant meegroeien en ik kan de klant blijven bedienen. Daarnaast treed ik vaak op als sparringspartner voor het management. Door mijn bedrijfskundige achtergrond kan ik meedenken met de klant en zo diverse kansen en mogelijkheden laten zien.”

Suzanne Peerik over haar zoon Jörgen:
“Toen Jörgen voor zichzelf begon vond ik dit een logische stap. Hij had een mooie combinatie van opleidingen gevolgd en hij was jong genoeg om het gewoon te proberen, vond ik. Klanten zouden wel komen, want ik zag dat hij al jaren zijn contacten goed onderhield. Daar heeft hij nu profijt van. Hij gaat er echt voor, is zeer gedreven. Ik denk dat hij daarin soms wel moet oppassen. Dat hij niet teveel hooi op z’n vork neemt. Niet alle tijd moet in je eigen bedrijf gaan zitten. Ik vind het mooi hoe hij het oppakt.”

Waar ben je zakelijk trots op?
“Dat het zo goed gaat. Dat ik met veel plezier alleen maar mooie opdrachten kan doen en tevreden klanten heb.”

Wat vind je het allerleukste aan ondernemen?
“Dat het voor jezelf is.”

Welk onderdeel van ondernemerschap is minder leuk?
“Dat op soms onverwachte momenten je inzet ten koste gaat van je privétijd met je gezin.”

Hoe netwerk je in Hengevelde? Hoe werk je samen met collega-ondernemers?
“Mond tot mond reclame is de beste reclame. Dus hoe meer je zelf rond verteld, hoe groter de kans is op een hele mooie lead. Ik zou het wel leuk vinden om in de nabije toekomst iets in Hengevelde te doen. Het liefste heb ik mijn werk dichtbij. Ik help graag bedrijven, dus ook graag in Hengevelde. Er zijn weinig specialisten in mijn vakgebied.”

Wat vindt je van de SIO?
“Gezellig en nuttig. Ik haal er niet direct vakinhoudelijke kennis vandaan maar ik praat wel met collega-ondernemers om andere bedrijven te begrijpen. Het is echt leuk om bedrijfsleven in Hengevelde te leren kennen.”

Favoriete ondernemer/bedrijf
“Niet echt een bedrijf, maar bedrijfsvorm misschien. Grote bedrijven doen vernieuwende dingen met nieuwe data; Apple, Google, Tesla. Zij veranderen echt de wereld, zij zijn tegenwoordig belangrijker dan overheden.
Daarnaast zie ik mijn moeder ook als groot voorbeeld. Zij is ook ZZP-er en ondersteunt als ‘Groothuis Efficiency’ andere bedrijven met hun administratie. Zij heeft door hard werken, door op latere leeftijd te studeren en vooral door het lef te hebben om in de jaren negentig voor zichzelf te beginnen als groot voorbeeld voor mij gediend.”

Wat vind je dat de bedrijven in NL nog moeten verbeteren?
“Minder polderen, meer durven. Minder muggenziften. Niet ten kosten van kwaliteit, maar wel door durven pakken! We moeten voorop blijven lopen met innovatie.”

Mis je nog een onderneming in Hengevelde?
“Nou wat ik mis, dat is Café Assink. Dat was een belangrijke sociaal trefpunt. Ik vond het een broeinest, daar ontstonden vaak goede ideeën. Een mooie zaak was het. Het is een gemis voor ons dorp.”

Welke tip wil je mensen meegeven die voor zichzelf willen beginnen?
“Vooral doen als je er zelf 100% achter staat en voldoende kansen ziet. Je moet wel naar de lange termijn kijken. Niet denken: ‘Goh, leuke opdracht, ik ga het doen.’ Nee, na die opdracht moet je ook verder kunnen. Je moet het 100% nu kunnen, over een jaar en over 5 of 10 jaar, zolang als je zelf wilt. Je moet niet alleen vakidioot zijn, maar ook acquisitie is belangrijk. En je moet creatief zijn. Als je ervan overtuigd bent dat je deze capaciteiten hebt, moet je het gaan doen!”

Hoe intelligent acht je je eigen bedrijf?
“Ik ben bij BDO doodgegooid met cijfers, dat zit erin geramd. Ik heb alle kennis over mijn tarieven, direct en indirecte uren en kosten., dat is wel tot in de puntjes geregeld. Dat is ook een stukje hobby van mij. Ik stel nog geen targets voor mezelf. Ik heb een trendgrafiek, waarin ik geen dip wil zien, dat weet ik wel. Ik wil die op peil houden. Dat is de sport voor mezelf. Ik ben mijn eigen proeftuin.”

Rolf ter Steege, salesmanager bij Colours en Coatings over Jörgen:
“Het analyseren van onze bedrijfsgegevens is bij ons een structureel proces, maar we wilden er nu echt een professionaliseringsslag in maken. Omdat Eshuis Accountancy, een netwerkrelatie van ons, met Jörgen werkt, hebben we hem benaderd voor ondersteuning. Als specialist op dit gebied bouwt Jörgen dashboards voor ons waarmee onze bedrijfsresultaten snel inzichtelijk worden. Bovendien werkt hij mee aan een nieuwe data-applicatie. Hierdoor kunnen we beslissingen nemen die daarop gebaseerd zijn. Jörgen is nu een tijd voor ons aan het werk en dat bevalt prima. We zijn tevreden, ook zeker omdat hij zeer prettig in de omgang is. We hebben een collegiale werksfeer met elkaar.”

Van welk muzieknummer krijg jij energie?
“Heel veel. ‘Don’t stop me now’ van Queen, schiet me te binnen nu. Een van de mooiste nummers, daar zit zo’n drive in.”

Wat is je drukste periode?
“Ik heb nog geen seizoenspatroon. Ik hou wel rekening met vakantie, als ik weet dat een klant met vakantie gaat, dan hou ik daar rekening mee. Ik plan daarin wel met mijn opdrachtgevers. In de tijd dat de klant met vakantie is, probeer ik wel wat extra’s te doen. Zodat ik ‘m bij terugkomst min of meer kan verrassen.”

Vrouwelijke collega’s of mannelijke?
“Ik denk dat ik nu zeg: vrouwelijke. Want ik heb (bij mijn opdrachtgevers) bijna alleen maar mannelijke en ik vind een mix belangrijk.”

DILEMMA’S

Peerik of peerjij?
“Peerjij, want Peerik staat altijd voor de klant klaar.”

Henny van der Most of Reinoud Oerlemans?
“Reinoud Oerlemans. Daar zit iets meer focus achter. Want Henny van der Most doet eigenlijk alles. Ik ben ook niet zo: Hé hier zie ik een kans, ik ga in de schoonmaakspullen wat beginnen.
Ik zou niet net als Oerlemans ervoor verhuizen. Ik heb één jaar in Haarlem gezeten, maar we waren elk weekend hier. Met het idee: na een jaar gaan we terug.”

Bammetje van thuis of broodje kopen?
“Bammetje van thuis. Ik smeer m’n eigen brood en dat van de rest van het gezin. Ik pas me overigens wel aan de klant aan. Als die in de kantine eet, dan doe ik dat ook. Dat zijn de mooie informele momenten die erg goed kunnen zijn voor een betere binding met de klant.
Als ik werk in mijn eigen kantoor in Hengelandt, dan halen we gezamenlijk op vrijdag een visje.

Personeel of geen personeel?
“Geen personeel. Ik wil niet de HR-zaken op mijn bordje hebben en aan het eind van de maand de spanning hebben dat er iemand opzegt. Als freelancer heb je veel kansen in de wereld van de overspannen arbeidsmarkt.. “

Werken vanuit huis of Hengelandt?
“Hengelandt. Extern, rust voor zowel mijzelf als thuis. En ik heb er toch ook een soort van collega’s.”

blijt1

Gaat je familie mee doen in je bedrijf?
“Bedrijfsmatig gaat Sandra niets voor mij doen, maar binnen het gezin is ze wel de grote stabiele factor. Hierdoor heb ik meer ruimte om te ondernemen. Natuurlijk hebben we het samen over mijn bedrijf en ze vindt het erg interessant, maar zelf zit ze in een heel ander vakgebied (Sandra is verzuimconsulent).”

Echt geld of digitaal geld?
“Dan gewoon de euro. Bitcoin is puur een marktwaarde waar een vraag en aanbod prijs tegenover staat. Dat is nog veel risicovoller dan bijvoorbeeld opties. De techniek van Bitcoin, bijvoorbeeld blockchain, is wel heel belangrijk. Ik ga binnenkort ook wel weer naar een seminar om meer te leren over de details ervan. Deze techniek wordt in bepaalde sectoren belangrijker in de nabije toekomst. Als je het goed inzet, kun je het goed gebruiken.”

Wat zie jij jezelf nog weleens doen?
“Poeh, moeilijke vraag. Ik zie mezelf dit nog wel 30 jaar doen. Tot mijn post-pensioen. Ik ben nu met Saxion Hogeschool bezig, ik wil graag mijn kennis delen. Ik geef weleens cursus en heb ook wel een online cursus ontwikkeld. Spreken op een seminar doe ik ook weleens. Dat vind ik echt leuk. O, en ik zou nog wel een keer willen optreden op de Zwarte Cross!”

En dan de vraag die niemand durft te stellen: Hoeveel verdien je?
“Ik verdien marktconform. Ik verdien goed aan een klant, maar door mijn werk/inzet kan deze klant nog meer verdienen. Na bijna twee jaar gaat het boven verwachting goed en krijg ik goede recensies.”


Around 69 foto2

Laatst aangepast op donderdag, 14 juni 2018 11:03
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.