RK-kerken in juli voorzichtig open

Medio mei kondigde de Nederlandse Bisschoppenconferentie aan dat er vanaf 1 juni weer kerkelijke vieringen gehouden zouden kunnen worden. De bijgeleverde protocollen waren echter dermate complex dat besturen van de parochies De Goede Herder (Hengelo), de Heilige Geest (Delden, Goor, Beckum, Bentelo, Hengevelde en St. Isidorushoeve) en de HH. Jacobus en Johannes (Borne en Hertme) besloten de herstart met een maand uit te stellen. Inmiddels zijn ze eruit en kunnen vanaf het weekend van 4 en 5 juli de kerkdeuren weer open. Zij het op een piepkleine kier…

Eerst aanmelden
In een toelichting schrijven de besturen en pastorale teams dat ze uiterst zorgvuldig willen omgaan met de regels van de bisschoppen en het RIVM, ‘zodat wij niet de veroorzaker zijn/worden van besmettingen’. De nieuwe regels om een Eucharistieviering te kunnen bijwonen zijn vervat in een waslijst van maar liefst vijftien punten. Zo dienen kerkgangers zich van tevoren telefonisch aan te melden. Bij de kerkdeuren staan vrijwilligers die de aangemelde bezoekers vragen stellen over hun gezondheid. De maximaal 100 zitplaatsen worden gemarkeerd. Ook worden er looproutes aangegeven, zullen kerkgangers voor en na de viering gepaste afstand moeten houden en niet gaan samenscholen. Het kerkplein dient na afloop bovendien direct verlaten te worden.
 
Communie met een pincet
Bezoekers die de communie willen ontvangen dienen vlak vóór dat moment hun handen nóg eens te ontsmetten. De priester zal vanachter een hoestscherm de hostie dan met een pincet aanreiken. Tijdens de vieringen mogen er verder geen boekjes worden gebruikt en wordt er niet gezongen. Noch door koren, noch door de bezoekers. Ook de koffie na afloop van de vieringen blijft voorlopig achterwege. Een compleet overzicht van alle regels vindt u op de nieuwspagina van onze special Kerk en samenleving.