Karen Eshuis op de Petrusschool: “Echt leuk!”

In het kader van de voorleesweek had Karen naar eigen zeggen ‘de eer’ om de twee groepen zes van de Hengeveldse basisschool voor te lezen. Het onderwerp dat ze aan de kaak stelde was het land waar zij enkele jaren werkzaam was en wel China. “Het was echt heel leuk om te doen! De kinderen waren echt goed op de hoogte, ze wisten behoorlijk veel over het grote land in Het Verre Oosten. Het was ook nog eens een keer een bijzondere dag gisteren, het was namelijk Chinees Nieuwjaar! Veel leuke reacties, één meisje wist mij zelfs iets te vertellen over China, de taal bestond volgens haar niet uit een bij ons bekend alfabet, maar uit ongeveer 88.000 tekens. Of de opmerking ‘je moet de groeten hebben van mijn oma, die kijkt elke dag naar TV Oost haha! Echt schattig! Er was er één waarvan de vader een keer in China was geweest, Linde heette ze geloof ik”.

Je had de klassen ook uitgelegd waar je fascinatie voor China vandaan komt?

2

"Ja! Dat paste mooi in de voorleesweek, dat kwam namelijk eveneens door een boek! Zoals de meesten wel weten was mijn moeder juf Ans en zij las als kind altijd voor uit een boek over een Chinese tweeling. Elke pagina bestond uit een zoekplaatje waar je de twee kleine Chineesjes moest opzoeken met daaronder een tekst. Volgens mijn moeder komt daar mijn fascinatie voor dat verre land vandaan. Wat juf zegt is waar natuurlijk he haha!”

Deze editie was de 12e editie van De Nationale Voorleesdagen hetgeen  een initiatief is van Stichting Lezen. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De helft van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor. In gezinnen met belangstelling voor voorlezen, is de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene die dit het vaakste doet. Vaders lezen verhoudingsgewijs dus het minst vaak voor. En dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld het grootste effect heeft op het leesgedrag van kinderen.

3

4