Update eikenprocessierups

De meldingen over eikenprocessierupsen blijven bij de gemeente Hof van Twente binnenkomen. Ook zijn er veel vragen over de bestrijding ervan. Helaas is het zo dat de bedrijven die de rupsen bestrijden overstelpt worden met meldingen en onvoldoende capaciteit hebben om meteen tot actie over te kunnen gaan. Het kan dus wel een paar weken duren voordat de locatie die gemeld is, wordt aangepakt. Overigens is het zo dat de eikenprocessierups volgens de landelijke richtlijnen wordt bestreden. Dat betekent dat de overlast niet overal verdwijnt. Waarschuw kinderen om niet in de buurt van die bomen te spelen. Houd ook uw huisdieren uit de buurt van deze bomen.

Heeft u last van eikenprocessierupsen? Blijf dit melden!
Heeft u eikenprocessierupsen gezien, meld het dan bij voorkeur via het digitale meldingsformulier of via WhatsApp 06-57813491 of telefoonnummer 0547-858585. Ziet u het rood witte waarschuwingslint, dan wordt de boom bestreden. Na behandeling wordt dit lint verwijderd. Let op: het kan enkele weken duren voordat de rupsen bestreden worden, omdat de bedrijven die dit doen erg druk zijn. 
Groenonderhoud in omgeving van bomen met nesten van eikenprocessierups
Daar waar nesten van eikenprocessierupsen in de bomen zitten wordt het groen onder de bomen niet onderhouden. Dit gebeurt om ervoor te zorgen dat de brandharen van de rupsen zich niet verder in de omgeving verspreiden. Dat het groen op sommige plekken minder goed wordt onderhouden dan u gewend bent is in het belang van uw gezondheid. 

Boom met eikenprocessierupsen op uw eigen terrein?
Staan er bomen op uw terrein waarin de eikenprocessierupsen zitten, gaat u dan niet zelf de rupsen bestrijden, dat is veel te gevaarlijk. Schakelt u hiervoor een professioneel bedrijf in! De kosten hiervan zijn wel voor eigen rekening. 
U kunt voor bestrijding contact opnemen met o.a. de volgende bedrijven:
Grootgroener in Almelo 0546-572111
Vossebeld in Oldenzaal 0541-515188

Gezondheidsrisico’s en maatregelen
Bent u in aanraking gekomen met de eikenprocessierupsen dan kunt u een aantal maatregelen nemen. Meer informatie hierover vindt u op de volgende websites:
Informatie over gezondheidseffecten vindt u op www.ggdtwente.nl
Informatie over de eikenprocessierupsen vindt u op www.rivm.nl/rapporten  

Waar bestrijdt de gemeente?
De gemeente bestrijdt eikenprocessierupsen bij:
Winkelcentra
Zorgcentra
Scholen en kinderdagverblijven
Sportcomplexen en zwembaden
Speelterreinen
Woongebieden wanneer er een hoog risico is
Kantoren
Haltes openbaar vervoer

Waar bestrijdt de gemeente niet?
In het buitengebied
In eigen tuin of op eigen terrein (bestrijd de rupsen niet zelf maar schakel een professioneel bedrijf in)