Gezamenlijke aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

De wettelijke taken rondom kindermishandeling en huiselijk geweld voeren de Twentse gemeenten vanaf 1 januari 2015 uit vanuit Veilig Thuis Twente (VTT). Dat hebben de 14 gemeenten deze week besloten. Met dit regionale meldpunt kunnen professionals, maar ook inwoners op één plek terecht als zij zorgen hebben op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis Twente heeft ook een belangrijke advies- en consultatiefunctie voor medewerkers binnen gemeenten.

Vanaf 1 januari 2015 moet elke regio in Nederland een Veilig Thuis organisatie hebben. Dit is vastgelegd in de Wmo en Jeugdwet. Met de vorming van Veilig Thuis Twente komen de bestaande steunpunten Huiselijk Geweld (SHG) en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) te vervallen. De organisaties die deze taken nog tot 1 januari uitvoeren, brengt Twente vanaf 1 januari samen in Veilig Thuis Twente. Daarmee blijven alle medewerkers in dienst van de ‘eigen’ organisatie. En behoudt Twente de kennis en deskundigheid van deze medewerkers. Het gaat bij de steunpunten Huiselijk Geweld om SMD Enschede-Haaksbergen, Carint Reggeland en SMW-Noord West Twente. Bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling gaat het om Bureau Jeugdzorg Overijssel. Veilig Thuis Twente komt op dezelfde locatie als van waaruit SHG en AMK nu werken, namelijk aan de Bornsestraat in Hengelo. Veilig Thuis Twente werkt in opdracht van de Organisatie voor Zorg en Jeugdhulp Twente (OZJT), namens de 14 samenwerkende gemeenten in Twente.

Wat gaat Veilig Thuis Twente doen?

Veilig Thuis Twente (VTT) wordt het advies- en meldpunt voor professionals. Maar ook inwoners kunnen er anoniem en veilig terecht met vragen over huiselijk geweld of kindermishandeling. VTT verwijst door naar de juiste zorgaanbieders en kan wanneer nodig ook politie en de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen. 

Daarnaast verzorgt VTT straks ook de Twentse crisisdienst binnen de jeugdzorg, en rond volwassenen in geval van huiselijk geweld. Een crisissituatie komt binnen bij VTT en de medewerkers daar bepalen of de inzet van spoedhulp nodig is. Vervolgens zet VTT de melding door naar zorgaanbieders die hiervoor zijn gecontracteerd. Verder heeft VTT een expertfunctie (onder meer juridisch en gedragskundig) voor medewerkers van de Twentse gemeenten. Zij gebruiken VTT dan als vraagbaak. 

Veilig Thuis Twente gaat de komende tijd verwijzers en inwoners informeren over de verandering. Tot 1 januari kunnen zij nog terecht bij het AMK en SHG. 

Landelijk is nu al veel informatie beschikbaar via www.vooreenveiligthuis.nl