Gemeente met inwoners en ondernemers aan de slag om biodiversiteit te vergroten

Samen met inwoners en ondernemers gaat de gemeente Hof van Twente aan de slag met het versterken van de biodiversiteit. Daarbij wordt nadrukkelijk de verbinding gezocht met de uitdagingen in de landbouw en op gebied van het klimaat. Basis van het programma is een gebiedsgerichte aanpak zodat initiatieven en maatregelen elkaar versterken. Voor het programma is informatie opgehaald uit gesprekken met diverse betrokken inwoners en ondernemers en uit een enquête. Daarnaast is ook gebruik gemaakt van de ervaringen van projecten, zoals de akkerrandenregeling. De uitkomsten zijn vertaald naar concrete doelstellingen en uitgewerkt naar de vier aandachtsgebieden: kernen, bermen, erven en boerenland. Wethouders Wim Meulenkamp en Harry Scholten: “We beschrijven onze ambities, geven aan wat we al doen en waar we aan willen werken. Hiermee willen we graag onze bestaande initiatieven helpen en versterken. Niet achteroverleunen maar: samen doen!”

Het landschap van Hof van Twente is een gevarieerd landschap met open landerijen afgewisseld met karakteristieke houtwallen, kleine en grote bospartijen en meanderende beken. Dit zorgt ervoor dat vele planten en dieren zich er thuis voelen en het goed wonen, werken en recreëren is in de Hof van Twente. Reden genoeg om in te zetten op het behoud en waar mogelijk versterken van de biodiversiteit. Het programma Kleur-Rijk-Leven in de Hof beschrijft het plan van aanpak voor het programma biodiversiteit in de gemeente Hof van Twente en laat zien wat al is gedaan en wat de ambities en kansen zijn voor de vier aandachtsgebieden: erven, bermen, kernen en boerenland.

Erven
Om de erven te laten floreren krijgen erfbewoners advies, worden erfinrichtingsplannen opgesteld en een gebiedsgerichte aanpak gehanteerd om erven en buitengebied ecologisch te verbinden. Dit doet de gemeente in samenwerking met de ervencoaches. Daarnaast sluiten we aan bij andere ontwikkelingen in het buitengebied zoals het verwijderen van asbest.

Bermen
Door een andere, efficiëntere manier van beheer van de gemeentelijke bermen wordt er een ecologische impuls gegeven en neemt de soortenrijkdom toe. Bijgaand nevendoel van biodiversere bermen is het afnemen van overlast veroorzakende soorten zoals de Eikenprocessierups.

Kernen
Voor de kernen geldt dat ingezet wordt op vergroening. Verharding maakt plaats voor groen zodat vogels en insecten terugkeren in de bebouwde kom. Een kleurrijke natuurlijke leefomgeving waar iedereen van kan genieten. Dit vraagt een ander groenbeheer. Daarnaast zet de gemeente in op het vergroten van de oppervlakte aan groen en het stimuleren van bewoners om particuliere grond te voorzien van een diverse beplanting. Mooi voor de biodiversiteit, maar ook positief voor het voorkomen van wateroverlast en het verminderen van hittestress.

Boerenland
De kansen om het boerenland te laten floreren liggen bij het herstellen van de bodemvruchtbaarheid, het stoppen van de negatieve ontwikkeling van weidevogels, het werken aan kringlooplandbouw en het stimuleren van het gebruik van natuurlijk grasland. Tot slot is het belangrijk om te werken aan herstel en aanplant van landschapselementen. Dit alles passend binnen een toekomstgerichte agrarische bedrijfsvoering. Goed voor de omgeving maar ook goed voor de boer.

Versterking biodiversiteit in projecten en pilots
De concrete investeringen in de versterking van de Biodiversiteit gebeurt via projecten en pilots. Inmiddels is er geëxperimenteerd met bijvoorbeeld de pilot Akkerranden en de projecten Natuurerf: opmaat voor Biodiversiteit en Langjarig Landschapsbeheer Markelokaal. Bij de ontwikkeling van projecten en pilots wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij provinciale, landelijke en Europese regelingen.