“Deze wedstrijden thuis hoor je gewoon te winnen!”

In een desolate Euroborg speelde de ploeg van Danny Buijs gelijk tegen hekkensluiter PEC Zwolle (1-1). Het goede gevoel van de vorige wedstrijden verdween als sneeuw voor de zon bij de FC. De Groningers bleken niet bij machte om echt gevaarlijk te worden. Mee eens Mike?
“Ja dat klopt wel aardig inderdaad. Wij kwamen er totaal niet aan te pas. We speelden ontzettend slordig aan de bal en we wonnen ook weinig duels dus dan wordt het lastig voetballen. Dan moet je blij zijn dat je uiteindelijk een punt pakt.
Maar al met al een zure avond want deze wedstrijden thuis hoor je gewoon te winnen!”

FC Groningen pakte op deze kille vrijdagavond gelukkig een punt tegen de hekkensluiter in de eredivisie. Vlak voor tijd kwam de FC nog goed weg, anders waren de drie punten mee naar Zwolle gegaan. De mannen van Buijs leken inspiratieloos en toonden nauwelijks initiatief.

Onmachtig
De ploeg van Dick Schreuder kwam frisser en sneller uit de startblokken. PEC Zwolle toonde meer initiatief en was heer en meester op het middenveld. FC Groningen werd nauwelijks gevaarlijk en moest het van de lange bal hebben. Dat resulteerde in een goede kans voor Cyril Ngonge, maar de aanvaller stond buitenspel.
Het was wederom keeper Peter Leeuwenburgh die een hoofdrol opeiste. Na een hard schot van Mees de Wit van 25 meter liet de keeper zich verrassen en kwam de FC op een 1-0 achterstand. Vlak voor rust, echter, voorkwam Leeuwenburgh het tweede doelpunt van PEC. FC Groningen wist in de eerste helft nauwelijks een kans te creëren en leek onmachtig.

Goed weg

Na de rust werd het spel van FC Groningen er niet veel beter op. PEC Zwolle nam wederom het initiatief. De Trots van het Noorden speelde slordig en ongeconcentreerd, wat resulteerde in veel balverlies. De hand van de nieuwe trainer van PEC, Dick Schreuder, is klaarblijkelijk zichtbaar. De Zwollenaren hadden de zaakjes prima voor elkaar en waren de Groningers vaak een stap voor.
De ploeg van Buijs wist echter wel meer en meer het initiatief naar zich toe te trekken. Spits Strand Larsen kreeg een aantal kansjes. Halverwege de tweede helft kwam de Noorse spits bijna alleen voor de keeper, maar hij hakte de bal naar niemandsland. Dat was tekenend voor het inspiratieloze spel aan de kant van FC Groningen.
Een kwartier voor tijd werd het gelijk, PEC-speler Thomas van den Belt kopte de bal achter zijn eigen doelman. Vlak voor tijd kwam FC Groningen nog goed weg, een kopbal van Thomas Lam belandde op de lat.

Stand en programma

FC Groningen komt met dit gelijkspel op een puntentotaal van 18 en staat voorlopig op een twaalfde plek in de eredivisie. Volgende week wacht de moeilijke thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Er wordt op zondag 12 december om 14.30 uur afgetrapt in de Euroborg.